Најављено формирање савета за сарадњу науке и привреде

Чвршћа повезаност науке и привреде је један од главних предуслова за развој иновација и њихову примену у привреди и индустрији, а самим тим и за економски раст и отварање нових радних места, због чега је започето формирање савета за сарадњу науке и привреде, речено је данас на састанку министра за иновације и технолошки развој Ненада Поповића и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа.

Оцењено је да је неопходно пронаћи најбољи модел за снажније повезивање науке и привреде, по узору на државе као што су Швајцарска, Финска, Израел, Немачка, саопштено је из Владе Србије.

"Ово су државе које су лидери у иновацијама и технолошком развоју, захваљујући пре свега тесној повезаности њихових привреда и научно-истраживачке делатности, као и комерцијалној примени знања и технологија", рекао је Поповић.

Чадеж је указао да Србија има велики потенцијал у иновацијама, али да је потребно да научна заједница и институти у већој мери креирају "комерцијалну понуду за привреду".

Указао је на потребу унапређења законодавног оквира како би се подстакао динамичнији развој високотехнолошких предузећа у Србији.

"То ће бити предмет даљег дијалога Владе, ПКС-а и свих других институција које учествују у том процесу", рекао је Чадеж.

Поповић је похвалио напоре које ПКС улаже у едукацију и рад на креирању иновативног екосистема који стимулише настанак и развој високотехнолошких и брзорастућих компанија на националном, регионалном и локалном нивоу у Србији, наводи се у саопштењу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи