Донација Владе Јапана за седам здравствених установа

Влада Јапана донирала је опрему вредну око 100 милиона динара за седам здравствених установа у Србији. Међу тим установама је и Клиничко - болнички центар "Др Драгиша Мишовић - Дедиње" у Београду којем су донирани ендоскоп и ултразвук.

Опрема је донирана и Клиничко-болничком центру Ниш, као и општим болницама у Шапцу, Смедереву, Аранђеловцу, Ћуприји и Крушевцу.

Амбасадор Јапана у Србији Ђуићи Такахара рекао је да су ендоскопи, ултразвучни апарати и рендгенски систем, произведени применом јапанске технологије, овим пројектом испоручени здравственим институцијама у различитим деловима Србије, те да се очекује побољшање квалитета здравствених услуга.

Наводећи да је донирана опрема направљена у областима источног Јапана, погођеним великим земљотресом 2011. године, Такахара је приликом обиласка КБЦ ''Др Драгиша Мишовић - Дедиње'' истакао да је у то време народ Србије несебично понудио моралну и суштинску подршку народу Јапана.

"Чуо сам да је велики број хуманитарних догађаја био организован у Београду како би се обезбедила финансијска подршка и охрабрили људи у разореним областима Јапана'', рекао је Такахара захваливши се још једном народу Србије.

Амбасадор је истакао и да се нада да ће пријатељски односи између Србије и Јапана бити даље унапређени. Додао је да су здравство и медицинска нега један од сектора којима Јапан придаје значај у контексту своје подршке економском и социјалном развоју Србије.

Државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић захвалио се влади, народу и амбасади Јапана који су, како је навео, показали да су велики пријатељи Србије.

Према његовим речима, сарадња Србије и Јапана од 1999. године до данас резултирала је са више од 500 милиона евра помоћи нашој земљи.

''То је један пријатељски гест људи који су увек ту када је најпотребније'', рекао је Махмутовић.

Квалитетна опрема последње генерације

Наводећи да су многе здравствене установе нашој земљи добиле квалитетну опрему последње генерације, Махмутовић је истакао да је сада седам здравствених установа добило значајну помоћ у вредности од 100 милиона јена или 100 милиона динара.

''Министарство здравља у последњих неколико година чини енормне напоре да српско здравство буде тамо где и припада - на квалитетном и добром нивоу, а све за добробит пацијената који су у фокусу здравственог система'', рекао је Махмутовић.

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић навео је да је лепо видети како једна од најбољих и најлепших болница не само у Београду, већ и у Србији, наставља да се модернизује.

Навео је да болница ''Драгиша Мишовић'' служи на понос свима, али да није свуда као у тој установи.

''Дуго година у наше здравство није много новца улагано тако да је један од приоритета и града Београда и Владе Србије здравствена заштита. Опредељени смо да наставимо да даље улажемо у здравствени систем у Београду па ће само у овој и наредној години имати око десетак нових здравствених станица и установа на територији Београда'', рекао је Никодијевић.

Директор КБЦ ''Др Драгиша Мишовић - Дедиње'' Радисав Шћепановић рекао је да донација има велику вредност не само за болницу на чијем је челу, већ за болеснике.

''Добили смо два врхунска апарата - ултразвук и ендоскоп. За овај тип донација је важно да брзо улазе у употребу и да су доступне пацијентима'', рекао је Шћепановић.

Донација је подршка здравственој заштити након поплава које су погодиле земљу 2014. године, а у седам здравствених установа донирана су два ендоксопа, дигитални ренген и пет ултразвучних апарата јапанске производње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи