Живот у Призрену, како очувати дух и веру

У манастиру Свети архангели, недалеко од Призрена, обележена је храмовна слава, празник посвећен Светом Архангелу Гаврилу. Поводом овог празника Срби из Призрена и околине окупљали су се у манастиру и пре рата, а традицију не прекидају ни након сукоба на Косову и Метохији, иако су прогнани и расељени.

Не могу да се врате у оштећене и порушене куће, али не пропуштају прилику да се барем једном годишње окупе у близини свог Призрена, у манастиру Светих архангела, као што су то чинили и пре сукоба на Косову и Метохији.

"Враћа ми све моје успомене и моје детињство и цео мој живот који сам овде лепо провео. Незаменњиво је са садашњим стањем где живим", каже Саша Станковић, расељен у Нишу. 

"Целу ноћ смо путовали али уопште се не осећам уморно. Јер ми је пуна душа", каже Миодраг Долашевић, расељен у Београду.

Није било тешко ни брачном пару Зечевић да са северозапада Црне Горе дође на Косово Метохију.

"Венчали смо се у Богородици Љевишкој 17. јуна прошле године. Добили смо малу Марију, коју смо данас довели у Пећку патријаршију. У шест сати она се крстила и данас примила прво причешће. То значи да ћемо увек да се враћамо и са њом и са још деце", причају Неда и Иван Зечевић из Херцег Новог.

У Призрену је 50-ак Срба. Међу њима су и повратници који тешко успевају да се одрже у овом граду. Мало су у својим домовима, мало у централној Србији.

"То су углавном старији људи, који живе од пензије. Нико не жели да се одрекне социјалног осигурања које имају Срби. Овде немају задравствену књижицу. Два евра кошта преглед, плус лекови. За то треба имати пара", рекао је Љубиша Јевтић, повратник.

Преосталим и Србима повратницима, у Призрену настоје да очувају дух и веру.

"Оно што би најавио за ову сезону летњу, је фестивал средњовековне музике у Призрену, који је већ међународни, 26. и 27. августа, где ће гостовати реномирани уметници, где ће бити познати уметник Един Карамазов", каже Бојан Бабић из  Друштва пријатеља манастира Светих архангела.

Православна црква позива на повратак Срба у Призрен и пружање потребне помоћи.
Обновљена Богословија им је потпора, а у комплексу манастира Светих архангела, започета је обнова православне Цркве Светог Николе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара