Како се заштитити од крађе на интернету

Губитак или крађа личних докумената и новчаника представља праву ноћну мору. Међутим, у 21. веку може да се догоди и да вам хакери "уђу" у компјутер и преузму и новац и нанесу много штете – као, на пример, једној српској блогерки. Постоје начини да се тако нешто спречи.

Преко ноћи блогерка Ана Јанковић је остала без посла. И то буквално. Док је спавала сви налози друштвених мрежа на којима објављује у року од неколико тренутака су постали туђи.

"Ујутру сам села за лаптоп и затекла ситуацију која изгледа као да је неко други користио мој лаптоп. Дакле, хакер је ушао у мој лаптоп и одатле радио из њега све радње даље. Прво сам видела да ми је скинута већа количина новца са рачуна преко пеј пала, а затим и сви мејлови и налози на свим друштвеним мрежама", каже Ана Јанковић.

Иако су мотиви хакерских напада најчешће материјалне природе, Ана сматра да је њен случај другачији.

"Моја претпоставка јесте да се то тицало мене као блогера – будући да је тај неко имао доступне све податке мог супруга, али није дирао ништа", рекла је Ана.

Да би повратила налоге морала је да убеди Гугл и Јаху да их није злоупотребила, већ да је то урадио неко на њеном компјутеру. У банци је било лакше, јер су у оваквим случајевима клијенти заштићени. Из банке се упутила право по легални антивирус систем.

"Начин на који можете да се заштитите је, у принципу, преко антивирус програма, преко мудрог бирања и чувања лозинки. Дакле, не можете да будете онлајн у отвореним фолдерима са вашим подацима о свему живом и да очекујете да будете сигурни", истиче Раде Маровић, заменик уредника Интернет портала РТС-а.

На срећу, Анини подаци нису злоупотребљени, што је реткост, јер како тврде у Одсеку за електронски криминал на интернету се дешавају тешка кривична дела.

"Најдрастичнији случајеви преузимања друштвених налога мрежа настају када дође до уцене, када извршиоци кривичних дела траже од некога одређен новчани износ или га уцењују да изврши неку другу радњу у њихову корист. Постоји опасност од тога да на неком налогу објаве нешто што би могло да му наштети и нанесе велику емотивну штету да наруши углед, итд", објашњава Владимир Урошевић, шеф Одсека МУП-а Србије за електронски криминал.

У 90 одсто случајева, укључујући и Анин, починиоци не буду откривени. Зато стручњаци упозоравају да се придржавате препорука за формирање лозинки.

"Двофакторску аутентификацију, да не везују више налога за један електронски налог, итд. Јер компромитацијом тог налога може да се компромитује више других налога које имају на пример друштвеним мрежама", истиче Урошевић.

"Recovery мејлови - они који служе ако заборавите, никада један не везујте за све друге, већ направите кружни", додаје Ана.

И што је најважније – не будите лењи, већ оригинални када смишљате шифре. Имајте на уму да су први на удару они којима је пасворд датум рођења, име члана породице или уколико им се корисничко име поклапа са шифром.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво