Ђорђевић: План да се у кратком року уведе СОС телефон у Београду

План Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања је да у наредном периоду изради софтвер, који ће пружити низ погодности и могућности радницима у Центрима за социјални рад, а између осталог, имаће могућност и "паник тастера", изјавио је ресорни министар Зоран Ђорђевић. Каже и да ће, када се уради комплетан регистар социјалних осигураника, социјална помоћ бити праведнија и благовремено распоређена.

Тај комплексан софтвер, објашњава, треба да заживи у Центрима за социјални рад, а каже да за "паник тастер" има низ идеја како га спровести.

"Није то класичан 'паник' тастер. Ми имамо просторију у којој се одигравају разговори, а изменом и допуном закона требало би да видимо на који начин можемо да снимамо те разговоре и да постоји видео-надзор, као и да евентуално, када су ризични састанци, може да буде присутан неко из физичко-техничког обезбеђења (ФТО)", рекао је Ђорђевић.

То је врло шкакљива тема, сматра министар, јер постоји породични закон који не дозвољава да треће лице, без сагласности обе стране, присуствује тим разговорима.

"Уколико постоји ситуација, ми морамо брзо да реагујемо, брзина је мерена у секундама. Морамо промптно да реагујемо уколико се деси нешто у Центру за социјални рад", рекао је Ђорђевић, након састанка са директорима Центара за социјални рад, градоначелницима и председницима општина из целе Србије.

Али, како је додао, те ситуације дешавају се свуда, и потребно их је препознати и предупредити.

"Морамо да видимо како да социјални радник, када је препозна, да његова реч на суду има исту тежину као тужиочева. За кога он, из психоанализе, или из било које друге анализе, види да постоји опасност, да се предупреди и забрани приступ, а не да радник каже нешто, а да његова реч на суду није обавезујућа", рекао је Ђорђевић.

Такође, Ђорђевић каже да је план Министарства и да у врло кратком року уведе СОС телефон у Београду, по примеру добре праксе каква је у Војводини, да обезбеди едукацију и људе који ће да раде на томе, да се успостави правилник и да се пропише, како ће се реаговати у ситуацијама.

"Очекујем да све то врло брзо заокружимо и онда ће прорадити СОС телефон у Београду, а онда ћемо проширити и на целу Србију", сматра министар рада.

Говорећи о састанку, Ђорђевић је рекао да већина Центара за социјални рад у Србији има добру сарадњу са локалном самоуправом и да је то доказ да сви могу тако да сарађују, те да ће у наредном периоду бити императив успостављање такве сарадње и односа између свих локалних самоуправа и центара.

"Порука градоначелницима и председницима општина је да је влада Србије вољна и жели да сарађује са локалном самоуправом, да смо партнери, да желимо да унапредимо рад свих установа на локалу", рекао је Ђорђевић.

Договорено је, каже министар, да у наредном периоду постоје стални контакти, да се ради заједнички, те да очекује да ће се успоставити нови, виши критеријум и стандард рада и да ће врло брзо доћи резултати.

Директор Центра за социјални рад у Лесковцу Бобан Илић рекао је да је састанак био јако конструктиван, да су чули једни друге, изнели одређене дилеме и проблеме и да су заузели почетне ставове - шта чинити по питању решавања свих проблема, али и по питању постављања система на нову основу, много хуманију и организованију.

"Уз комплетан регистар праведнија социјална помоћ"

Социјална помоћ биће праведније и благовремено распоређена, а неки који је тренутно примају, а не би требало, биће видљиви и неће је добијати, када се уради комплетан регистар социјалних осигураника, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

"Заједнички ћемо радити на изради регистра социјалних осигураника, где ћемо комплетном базом, која ће бити успостављена укрштањем свих база података из државе, добити информацију о сваком социјалном осигуранику, тзв. социјалну карту", рекао је Ђорђевић након састанка са директорима Центара за социјални рад и председницима општина из целе Србије.

После тога, сматра министар, "сигурно ће бити изводљиво" да социјална помоћ буде праведније и благовремено распоређена, те да у неким случајевима за њу неће бити потребно административно време "које се сада мери недељама", већ ће електронским путем бити брзо обрађена.

"Такође, мислим да ћемо тиме да сузбијемо неке ствари које се тренутно дешавају, а то је да постоје неки наводно социјални случајеви који примају помоћ, а не би требало и у том систему биће видљиви и убудуће у таквом систему неће је добијати", рекао је Ђорђевић.

Посебно је нагласио да ће се, изменом и допуном закона, успоставити могућност да категорије становништва које живе у руралним деловима, а имају одређену имовину, која у садашњем закону њима не дозвољава примање социјалне помоћи, да то убудуће бити анулирано и да они могу да је примају.

"Надам се да ће после увођења ове базе, то бити једноставније за те кориснике", рекао је Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара