Млади физичари са медаљама допутовали у Београд

Српски тим који чине петорица гимназијалаца, који је остварио историјски успех на Међународној физичкој олимпијади у Индонезији освојивши једну златну и четири сребрне медаље, допутовао је у Београд.

На најпрестижнијем светском такмичењу средњошколаца из физике златну медаљу освојио је Краљевчанин, Душан Ђорђевић из Математичке гимназије из Београда.

Сребрне медаље освојили су ученици Математичке гимназије у Београду: Марко Шушњар из Панчева и Вук Радовић из Београда, као и браћа Новак и Богдан Станојевић из гимназије "Светозар Марковић" из Ниша. 

Само је још једном у историји учешћа Србије на овом такмичењу остварен овакав успех - у Падови 1999. године. Ово је пета златна медаља за Србију на до сада одржаним олимпијадама, наводи се у саопштењу.

Екипу средњошколаца који су представљали Србију водили су професори из Друштва физичара Србије, др Божидар Николић са Физичког факултета у Београду и Вељко Јанковић са Института за физику из Земуна.

На светском такмичењу из физике наши ученици су до сада освојили пет златних, 23 сребрне и 55 бронзаних медаља.

Олимпијада у Индонезији одржана је од 16. до 24. јула у граду Јогиакарта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво