Шефови које би свако пожелео

Рад у тешким условима за минималну плату – пракса је којој прибегава већина приватника. Међутим, у Црној Гори и Србији постоје и они који доказују да се још успешније може пословати ако радници, поред плате, добију и оно чему се никада нису надали од послодавца.

Две Данијеле из Бара имале су срећу да се запосле код истог послодавца, од кога су пре три године награђене аутомобилима. Деле канцеларију, обе имају по троје деце, а од власника фирме ускоро им стижу и новији аутомобили.

"Лепо је живети у уверењу у оваквој држави, у оваквом систему који ништа не вреднује, да један послодавац зна и цени труд својих радника и жели да их унапреди, што нам даје даљу мотивацију да боље радимо", каже радница предузећа "Цакан спорт" из Бара Данијела Роћеновић.

Данијела Хоџић, радница предузећа "Цакан спорт" из Бара, каже да у предузећу влада породични однос и да су сви као једна породица.

Осим што запосленима купује аутомобиле, Радомир Новаковић отплаћује кредите, реновира станове или куће, а трећина запослених је крстарила Сејшелима, Бахамима, Медитераном. Као власник ланца продаје спортске опреме помаже бројним невољницима, због чега му је додељена највећа црногорска награда за филантропију – Искра.

Радомир Новаковић Цакан каже да не рачуна као филантропију то што је помогао људима из фирме.

"Само то рачунам као један вид зараде коју су они зарадили, а нису били свесни да су је зарадили", објашњава Новаковић. 

Да би још више помагао суграђанима, ушао је недавно у политику и постао председник Скупштине у Бару. Радомир Новаковић се одрекао плате, дневница и свега што му као функционеру припада из општинске касе Бара. Из тог фонда више од 15.000 евра отишло је у хуманитарне сврхе.

Јесте реткост, али и у Србији има запослених који летују о трошку послодавца. Таква се прилика пружила Ужичанки Олгици Аџић.

"Ја сам желела јако дуго од студентских дана да идем у Барселону и онда сам ишла у Барселону и било ми је дивно", истиче радница Маркета "Прехране" Олгица Аџић.

Осим Олгици, пожешки привредник Миле Вукојчић до сада је обезбедио летовање за трећину запослених, а планира да за свих 170 обезбеди одмор, по избору, у Грчкој или Црној Гори. Осим тога, запослени имају и тринаесту плату, не раде за минималац, а код послодавца су им увек отворена врата.

"Најбитније је и да тај колектив који ту ради буде задовољан, и по мени, тад ће се постићи најбољи резултати. А све што се ради под тензијом, под неким наредбама, под овим, под оним – то не може да функционише. То тренутно функционише, али на крају не даје добре резултате", сматра Миле Вукојчић.

Позитивна енергија која влада између послодавца и запослених, можда је због тога недавно у маркету Вукојчића у Пожеги привукла из дивљине и једну преплашену срну.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи