Република Кореја донирала Србији пет амбулантних возила

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће пет најсавременијих возила хитне помоћи која су донација Кореје бити упућена у Сремску Митровицу, Шид, Врање и Суботицу а да ће једно возило добити Београд.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да је вредност пет амбулантних возила која је Србија добила од Кореје 285.000 долара.

"То је само део помоћи коју је Република Кореја дала и која је део бесповратне помоћи која је потписана у фебруару у укупном износу од 500.000 долара", рекао је Ђорђевић новинарима у Градском заводу за хитну медицинску помоћ.

Навео је да Кореја има "велику вољу да помогне Србији у тренуцима када је тешко".

"У овом тренутку нешто што нас највише оптерећује је мигрантска криза. Наставићемо да бринемо и о мигрантима и о грађанима Србије", рекао је министар.

Навео је да се водило рачуна да возила буди коришћена у градовима који су на мигрантској рути.

"Још једном бих подсетио да су сви релевантни чиниоци из света који се баве мигрантима имали само речи хвале за оно што Србија урадила и тим који се бавио мигрантима за њихово збрињавање. Поносан сам на оно што су радили здравствени радници", навео је Ђорђевић и додао да није прављена никаква разлика између миграната и грађана Србије.

Амбасадор Републике Кореје у Србији Ју Дае Јонг је рекао да је био изненађен посвећеношћу Србије у решавању проблема мигрантске кризе и саосећајности српске Владе и Српског народа према мигрантима.

Навео је да Кореја жели да настави да пружа подршку Србији када је у питању мигрантска криза и изразио наду да ће ових пет возила помоћи здравственом систему Србије, преноси Бета.

Лончар: Возила ће помоћи да се грађани осећају сигурније 

Након потписивање споразума, министар Златибор Лончар је захвалио народу Републике Кореје, амбасадору Ју Дае Јонгу и министру Ђорђевићу, који је донео одлуку да се донирана возила сем за мигранте на рутама користе и за помоћ грађанима Србије, преноси Танјуг.

"Неизмерно хвала јер колико год да има возила, до сада смо их стотину нових набавили, она су неопходна. Та возила прелазе и по милион килметара, то су те покретне болнице без којих не можемо да функционишемо", рекао је Лончар новинарима.

Важно је, каже, да та возила буду у добром стању и да имају добру опрему и истиче да што је добра опрема и исправа возила омогућавају екипама хитне помоћи који раде и боре се за људске животе да пруже благовремену и добру помоћ.

Наводи да су сви релевантни чиниоци из света и Европе који се баве мигрантима имали само речи хвале за оно што је Србија урадила у збрињавању миграната, те да је поносан и на оно што су урадили здравствени радници.

У збрињавању оних којима је здравствена помоћ потребна, рекао је Лончар, нисмо правили разллику између миграната и наших грађани.

"Добили су апослутну помоћ, лечени су, неки су оперисани, неке жене су се и породиле овде. Све оно што би добили и у својој земљи, добили су и овде, о трошку државе Србије. Ова возила ће помоћи да се грађани осећају сигурније и да им се укаже много боља помоћ", рекао је Лончар, преноси Танјуг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво