Лончар незадовољан организацијом поделе нових картица

Све планиране здравствене картице су одштампане и испоручене Републичком фонду за здравствено осигурање и у току је њихова подела грађанима, каже министар здравља Златибор Лончар и напомиње да је "незадовољан организацијом целог тог посла". Одлука о новом моделу набавке лекова биће донета после "дубоке анализе нашег тржишта", најављује министар.

Лончар је истакао да је организација поделе нових здравствених картица требало да буде знатно боља.

"Нисмо задовољни како је то урађено и мораће из тога одређене поуке да се извуку и неки људи ће морати да сносе консеквенце зато што се овакве ствари дешавају", рекао је Лончар одговарајући на питање новинара зашто толико траје подела здравствених картица. 

Упитан и о кашњењу овере нових здравствени картица, Лончар каже да за то нема оправдања.

"Ја сам одговоран. Није се спроводило оно што сам рекао да се спроводи и то мора да се реши, с тим сам упознао и премијерку", рекао је Лончар и навео да је већ направљен план како да се те ствари реше.

Министар каже да је коначно потребно спровести реформу здравственог система која подразумева прелазак на електронски систем, како се такви проблеми не би дешавали.

"Тотално је нелогично да ви платите доприносе за здравствено осигурање и кад сте то платили да се то не види, него да ви морате ручно да однесете", навео је Лончар.

Навео је да се ради комплетно нови систем који ће омогућити да се то истог момента кад се уплате доприноси за здравствено осгирање то и види у систему.

Ради се, додаје, о изузетно осетљивим подацима који морају да буду адекватно заштићени.

Објаснио је да ти подаци морају да буду заштићени тако да до њих могу да дођу само одређени људи и то само у делу који се односи на проверу уплате доприноса за здравствено осигурање.

Подсетио је и да се прелази на електронски рецепт који ће умногоме помоћи јер хронични болесници више неће морати да иду лекару на месец, два него једном или два пута годишње, и добијаће електронски рецепт са којим ће моћи да подигну лекове.

О комисији за случај несталих беба

Министарство здравља учествоваће у раду комисији која би радила на расветљавању случаја "афера беба", а чије је формирање иницирао министар полиције Небојша Стефановић, каже Златибор Лончар.

Лончар каже да ће Министарство здравља учествовати као и до сада, те да ће дати не једног него колико је потребно чланова и за комисију и за закон, за све што ће решити проблем.

"Покушавамо да нађемо најбоље решење. Имали смо разговоре са људима из Европске комисије који су инсистирали на закону, имамо удружења родитеља који инсистирају на комисији. То су ствари које су се дешвале пре 30, 40, 50 година. Стало нам је да се те ствари реше", рекао је Лончар.

Каже, међутим, да не зна колико би комисија имала овлашћења да се враћа назад 20,30 година како би нешто испитала.

"Покушавамо на све начине да тај проблем решимо. Има више идеја, која буде најбоља, која се најбоље покаже, немамо ниједан проблем да прихватимо било коју идеју да изађемо да кажемо шта се десило", навео је Лончар.

Упитан хоће ли бити решења до заседања Савета Европе у септембру, Лончар каже да се ради на томе сваки дан, те да се нада да ће то питање бити решено.

Најбитније је, каже, да је урађено све да у овом моменту у породилиштима у Србији не може да се деси евентуална крађа беба, те да су успостављене дупле контроле и видео надзор.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво