Дивље свиње задају главобоље ратарима, како одбранити усеве?

Ратари широм Србије боре се са сушом, а они у Карловчићу крај Пећинаца и са дивљим свињама. Да неће бити рода знали су још пролетос када им је дивљач уништила усеве. Покушали су да их одбране сами, а касније и уз помоћ ловаца.

Трагови у земљи и празне бразде. Такве су парцеле у Карловчићу за собом оставиле дивље свиње. Уместо да убирају плодове, пољопривредници у овом сремском селу сабирају штету.

"Три пута пресејан кукуруз, два пута сунцокрет који је сатрвен. Штета се на нашем газдинству односи на више од 700.000 што се тиче семена, горива, ђубрива, o аренди да не причамо. Приноса нема", објашњава Ђорђе Сремчевић, пољопривредник из Карловчића.

Дивље свиње већ деценију задају главобоље Карловчићанима, али најезду каква је овогодишња кажу да не памте. За ловно-продуктивну површину села предвиђено је пет свиња, а претпостваља се да их сада има више од стотину.

У одбрану онога што је од усева остало – стали су ловци. Ловна сезона почела је 15. априла и од тада су одстрелили 23 дивље свиње. Бољи преглед терена имају са висине.

"Имамо 57 активних чека на којима може да се седи, које су стабилне, да не би дошло до повређивања. Ловимо увече, од пола осам је скуп у дому, попуњавају се извештаји и пратећа документација и идемо у лов. Седа се на чеку, пуца се са олученим и неолученим цевима, користимо ловачки карабин и пушке сачмарице", наводи Марко Максимовић из Ловачког друштва "Карловчић".

Помоћ стиже касно, верују мештани. Од улова корист имају ловци, али не и пољопривредници чије су оранице уништене током ловостаја. Сматрају да дивљач у њиховом атару више не би смео да штити Закон о ловству.

"Више ни ловци не могу да утврде која је дивља, која је полудивља, која је питома свиња. То су у свом допису и сами признали. Та дивља свиња сада се праси два пута, нема више два, три прасета по крмачи него иде до пет до шест и то у два прашења, тако да се доводи у питање опстанак дивље свиње у оном генетском, изворном облику", објашњава Мирјана Сремчевић, пољопривредница из Карловчића.

Њено станиште у овом крају више није храстова шума, већ запуштени канал Јарчина дуг 50 километара. Дивљач би се од пољопривредних парцела удаљила чишћењем терена, на шта се чека годинама.

"Позвано је водопривредно предузеће 'Галовица' да дођу на терен и да по хитном поступку почну са шишањем тих канала", наводи Дејан Деврња, председник Савета МЗ Карловчић.

Карловчићани ће се стрпити до септембра. Ако надлежни до тада не предузму кораке, за своје усеве, кажу, бориће се на суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво