Српски математичари стигли у Београд задовољни медаљама

Чланови математичке екипе Србије која је на 58. међународној математичкој олимпијади у Бразилу однела четири сребрне и две бронзане медаље, вратили су се вечерас из Рио Де Жанеира у Београд.

Они су се по доласку на аеродром захвалили свима који су омогућили припреме и истакли да се надају још бољим резултатима следеће године.

Ученик другог разреда Алекса Милојевић, који је ове године освојио сребрну медаљу, захвалио је свима који су омогућили припреме, процес селекције и финансијску подршку за одлазак на такмичење истакавши да се српска екипа "очигледно" добро спремала.

"Олимпијада сама по себи није никада лако такмичење. Такмичите се са више од 600 људи из целог света који су се спремали исто као и ви читаве године да дођу и да ту одмере знање са вама. Ми смо се очигледно добро спремали, наши резултати то показују. Наставићемо да радимо наравно и следеће године ћемо се потрудити да остваримо још веће резултате", рекао је Милојевић.

Сребро је у рукама Павла Мартиновића. "Трећи задатак ове године је био најтежи задатак који се икад појавио на интернационалној олимпијади по статистици, тј. по просечном броју поена", каже Павле.

Одличје истог сјаја и за Огњена Тошића. "Био је тај један задатак на којем смо сакупили доста поена, који нам је јако лепо легао јер смо имали добре припреме", истиче Огњен.

Међу браћом Медведев, Игором и Марком, вечита трка - ко је бољи математичар а ко физичар. "То се мења из такмичења у такмичење. Сад једно време сам ја био мало бољи, овога пута је он узео сребрну медаљу, а ја бронзану, трудимо се обојица. Постоји ту неко такмичење између нас, али углавном смо ту негде", каже Игор. Марко наводи да доста људи прича да је ово најтежа година до сада. "То показује и граница за сребрну и златну медаље, што су најниже до сада", рекао је Марко.

Добитница бронзане медаље Јелена Иванчић истакла је да је љубав према ономе што ради оно што је довело до медаље и рекла да се нада још бољим резултатима следеће године.

Чланови Државне комисије за такмичења из математике на аеродрому су истакли да се Комисија труди да сваке године уведе побољшања у систем такмичења наводећи да је то био случај и ове године као и да је њима као вођама било задовољство да учествују, иако је по обиму то био велики посао што је био додатни разлог за радост.

Чланови комисије су истакли да се надају још бољим резултатима следеће године за шта постоје основе с обзиром на то да од шест чланова српске екипе, њих петоро остаје у конкуренцији за следећу годину.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво