Како прогонитељима стати на пут

Прво основно јавно тужилаштво у Београду покренуло је први поступак против мушкарца осумњиченог да је противно вољи жене покушавао да са њом успостави контакт слањем СМС порука и позивима. Кривично дело прогањања уведено је у Кривични законик од 1. јуна, а казне су од новчане до десет година затвора. Занимљиво је да се пријава за прогањање може поднети и против оних који злоупотребљавају податке о личности како би нешто продали.

Уходи вас, мобилни не престаје да звони, поруке не престају да стижу! Многи су то трпели, а држава је намерна да прогонитељима стане на пут. То што их полиција и тужилаштво гоне по службеној дужности, посебно значи жртвама насиља.

Колико - можда најбоље показује трагичан случај у Београду од пре две године.

"У једном кафеу у Страхињића бана тај човек је данима седео, само је седео у кафеу у коме је радила девојка, конобарица са којом је он хтео партнерски однос, а она то није хтела и тај човек је једног дана убио ту жену", навела је Тања Игњатовић из Аутономног женског центра.

Кривична пријава сада прети свима који, и поред јасног "не", наставе узнемиравање. Није битно да ли се садржај порука, наизглед, чини безазленим. Крилатици "упорност се исплати" законодавац је поставио границу.

"Када добијете милион порука, када мењате свој устаљени начин живота тако што избегавате одређена места, одређене кафиће, теретану у коју идете, значи то су све неки симптоми где можете закључити да сте жртва прогањања, а не удварања", тврди Ненад Стефановић из Удружења тужилаца Србије.

Како би доказали да сте жртва прогонитеља, надлежни саветују - испричајте ближњима, како би могли да сведоче о томе, чувајте СМС преписку, сликајте екран компјутера или телефона.

"Да ископирају урл адресу како би надлежни полицијски службеници могли да се обрате некој тамо компанији за доставу података о интернет протокол адреси са које је објављена да кажемо таква порука", истиче Саша Живановић, начелник Одељења за високотехнолошки криминал МУП-а.

"Оно што ми имамо као искуство да се то дешава јако младим девојкама, онима које иду у школу. Када онда њихови родитељи, наставници, школски другови сазнају, јер се заправо конструишу различите фотографије, лажне информације о њиховим животима, док она докаже да то нема везе са њом и са њеним животом, она поприлично може да пати", сматра Игњатовићева.

Посебан проблем је прогањање са лажних профила. Ни њиховим гашењем оно не престаје, јер прогонитељ одмах отвара нови. Досадашња сарадња са великим интернет компанијама помагала је полицији да се бори са кривичним делима на друштвеним мрежама.

"Свакако да ће нам сигурно достављати податке уколико се односи на полно узнемиравање. А за ово сад класично кривично дело прогањања заиста вам не могу ништа рећи, али то ће први примери показати", истиче Живановић. 

За кривично дело прогањања закон предвиђа новчану казну или затвор до три године. Прогонитељи који угрозе живот или здравље жртве или њој блиске особе робијаће од три месеца до пет година. Уколико услед прогањања жртва умре, казна је и до десет година иза решетака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи