Нове технологије, помоћ при разгледању Београдске тврђаве

Београдску тврђаву Калемегдан годишње посети више од два милиона посетилаца од којих су седам стотина хиљада странаци. Осим уз помоћ водича, престоничку тврђаву од ове године могуће је разгледати и уз помоћ нових технологија.

Постављене су 44 нове туристичке инфо-табле како би се посетиоци упознали са историјом, објектима и споменицима. Табле су исписане на српском и енглеском језику, и Брајевим писмом. Новина је апликација за мобилни телефон.

Дакле сви они који имају такозване паметне телефоне могу сада сазнати много тога о чак 26 тачака описаних у овој апликацији. Принцип коришћења је једноставан – посетилац дође у Стамбол капију на Горњем граду,  укуца се код у мобилни телефон и добија апликација.

Апликација вам остаје у телефону и када напустите Београдску тврђаву јер је број преслушавања неограничен.

Апликација кошта 250 динара, обогаћена је адекватним сликама објекта, а историјска прича траје око 60 минута. Београдску тврђави могуће је обићи и уз помоћ посебног аудио-водича који на шест језика говори о 39 најзанчајних тачака у тврђави.

Посетиоци од пре две године обједињеном улазницим могу да обиђу и пет најзначајнијих објеката на Београдској тврђави који су годинама били недоступни за јавност.

"За јавност је отворен Римски бунар. Ту су још четири објекта које посетиоци могу да виде сваког дана од 11 до 19 часова а то су Кула Небојша у Доњем граду, затим Бункер, па Барутана у којима се налазе први споменици из Римског периода и Сахат кула", каже туризмолог Марија Мијић.

Посетиоци су задовољни и сматрају да је свакако боље са водичем. Туристима из иностранства Београд се свиђа а многи га поново обилазе.

Од прошле године, у Стамбол капији организују се и сталне презентације старих заборављених заната.

На изложбеном простору на Савском шеталишту, такозваној "галерији на отвореном", на великим принтовима током целе године туристима су доступне и изложбе бројних, различитих тематских садржаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи