Почела Моба у Соко Граду

У манастиру Светог Николаја у Соко Граду свечано је отворена традиционална 17. манифестације Моба, која окупља српску омладину из отаџбине и расејања, а отварању је присуствовао министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

"Мобе су диван обичај и део традиције Српског народа, она је синоним за заједнички рад и живот", рекао је Шарчевић и поручио омладини да будућност посвете духу и традицији свог народа и да се њихов успех у будућности огледа кроз њихова дела.

Добродошлицу је учесницима пожелео и епископ шабачки Лаврентије истакавши да без обзира где живимо припадамо једном духу и једном народу.

Седамнаеста Моба у организацији Епархије шабачке окупила је преко 120 ученика и студената из Србије, Аустралије, Италије, Немачке Црне Горе и многих других земаља.

Они ће се до 5. августа имати прилику да се друже и размене искуства и знања кроз секције историје, српског језика, калиграфије, фолклора и хора.

Данашњој свечаности присуствовали су и председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, Драгомир Сандо, председник општине Љубовија, Милован Ковачевић као и бројни црквени великодостојници.

У оквиру посете Соко Граду министар је обишао музеј посвећен Светом владики Николају и парохијски дом, у којем се чува српска застава из времена Првог српског устанка.

Соко Град је задужбина владике Лаврентија, који је за време свог службовања у Аустралији и западној Европи омогућио штампање многих дела владике Николаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара