Обновљене бараке за избеглице у Крњачи

Фондација "Ана и Владе Дивац" и Католик рилиф сервис (Catholic Relief Services - ЦРС) обновили су 13 од 18 барака у оквиру прихватног центра за избеглице и мигранте у Крњачи. Укупна вредност обновљених објеката је 1,2 милиона америчких долара, а тиме је обезбеђен адекватан смештај за 800 људи.

Избеглице су у обновљеним објектима обишли представници Комесаријата за избеглице, Министарства за рад, социјална и борачка питања, Catholic Relief Services - ЦРС, Фондације "Ана и Владе Дивац" и УНХЦР.

Ненад Нерић, државни секретар у Министарству за рад, рекао је да у Србији тренутно борави око 5.000 избеглица, а да смо у претходне две године, када је кроз нашу земљу прошло милион избеглих лица, показали да смо спремни да испратимо и такве таласе.

У овом тренутку у објектима за смештај избеглица има места за 7.000 лица, рекао је Нерић, приметивши да све мање њих долази у Србију, да се сада у Србији задржавају просеку три до шест месеци, те да се у Министарству надају да до новог таласа неће доћи.

Иначе, ЦРС је у Крњачу уложио 1,2 милиона долара, а заједно с Фондацијом Дивац за активности са избеглицама 3,5 милиона долара.

"Наше активности нису само изградња и смештај, већ и организација медицинске помоћи за избеглице на пет локација и преводилачке услуге, односно отклањање језичке баријере које избеглице имају у комуникацији са државним органима, лекарима пре свега и настављамо да идемо у неком позитивном смеру за њих и да боравак на територији Србије буде пријатан", рекао је Дино Мујановић, директор канцеларије ЦРС за Србију.

Ана Коесхал, директорка Фондације "Ана и Владе Дивац" рекла је да им је ЦРС један од главних сарадника и донатора, те да су с њима радили у прихватном центру Кикинда и у Тутину, који ће, додала је, бити завршен 31. августа.

"Радимо и у Врању, завршен је дечји кутак, а отварамо ускоро и амбуланту у склопу прихватног центра", навела је Коесхал.

Како каже, улажу и у локалне самоуправе које трпе терет избегличке кризе и у том смислу је поменула донације за седам школа и болнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво