"Системски закони из здравства до краја године"

Закони о здравственој заштити и о здравственом осигурању спремни су и требало би да се нађу у скупштинској процедури до краја године, најавио је државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић.

Махмутовић је на седници скупштинског Одбора за здравље, поводом извештаја о раду министарства у 2016. години, рекао да су међу прописима који би до краја године требало да буду у скупштинској процедури и измене и допуне Закона о изложености становништва дуванском диму.

Говорећи о раду министарства у 2016. Махмутовић је изразио задовољство јер су, каже, за кратко време учињени озбиљни помаци набоље, те да је прошле године рад министарства ишао у три правца.

Објаснио је да су ти правци изградња нових болница и реконструкција постојећих, куповина квалитетне медицинске опреме и обука кадра, као и запошљавање великог броја медицинских радника.

Махмутовић је рекао да је у последње две године више од 5.000 лекара упућено на специјализацију и субспецијализацију.

Навео је инфраструктурне пројекте за реконструкцију четири клиничко-болничких центара у Србији, те да рад на изградњи КБЦ у Нишу контролише група инжењера и да се нада да "ћемо током ове године имати прилике да видимо тај велелепни објекат у коме ће се пацијенти лечити".

Подсетио је и да је информациони систем за заказивање специјалистичких прегледа који се годину дана примењује, уз све критике које су могле да се чују, квалитетно заживео.

“Покушавамо на овај начин да олакшамо рад лекара, да убрзамо систем, а не да га успоримо и да листе чекања сведемо на прихватљиве по европским нормативима”, рекао је Махмутовић и навео да и у земљама у свету и Европи за поједине болести постоје листе чекања.

На крају расправе, у којој је посланица ДЈБ Бранка Стаменковић негодовала што седници одбора не присуствује министар здравља Златибор Лончар, посланици су усвојили извештај о раду министарства у 2016. години.

Током расправе, Драган Веселиновић из Двери, најављујући да ће гласати за извештај, рекао је да би требало размислити о побољшању материјалног положаја запослених у здравству како би се спречио њихов одлазак у иностранство.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи