Породице траже да Специјални суд прво процесуира злочин у Старом Грацком

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије позвала је међународну заједницу да новоосновани Специјализирани суд за ратне злочине на Косову и Метохији што пре започне са радом и да истрага и процесуирање убица 14 жетелаца у Старом Грацком код Липљана и њихових наредбодаваца буде једно од првих суђења.

У саопштењу Координације удружења позивају се институције власти у Србији да питање процесуирања починиоца ратних злочина над Србима на Косову и Метохији и проналска несталих лица, буде једно од питања које се хитно мора ставити на дневни ред у даљим разговорима са Приштином.

Удружења су оценила да је злочин који се догодио пре 18 година био припремљен и да је имао првенствено сврху застрашивања, етничког чишћења и протеривања и оно мало Срба што је остало на Косову и Метохји.

У саопштењу се указује да и поред обећања тадашњег шефа Умника Бернарада Кушнера да ће починиоци убиства бити брзо пронађени и приведени правди до данашњег дана ништа није учињено, а Специјално тужилаштво у Приштини је пре два месеца и коначно обуставило истрагу о овом злочину.

Како се наводи, прошло је осамнаест година од убиства невиних припадника српског народа који су, знајући да нису ништа криви, остали на својим огњиштима и поверовали у заштититу мировних снага Уједињењених нација - Умника, убијени су мучки и кукавички из заседе.

"Осамнаест година након овог злочина јасно је да власти у Приштини овај и многе други злочини почињени над Србима на Косову и Метохији не желе истраживати и процесуирати", оцењују удуржења додајући да се завера ћутања која постоји на Косову и Метохији кад су у питању убиства српских цивила наставља.

"Неће бити мира, правде и било каквог договора уколико се не решавају болна питања убиства српских цивила на Косову и Метохији", сматрају удружења наводећи да породице жртава овим путем изражавају своје огорчење и траже макар мали део правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво