Сећање на жртве злочина у Старом Грацком

Парастосом у Старом Грацком код Липљана обележено је 18 година од убиства 14 жетелаца. Парастосу су присуствовале породице настрадилх, преостали Срби у Старом Грацком, представници Владе Србије, локалних институција, Српске листе.

Годишњица убиства у Старом Грацком и ове године обележена је пред спомен-плочом на школи у центру села где су одржани парастос и помен који је служио владика рашко-призренски Теодосије.

Чланови породица услед обуставе истраге, очекују да случај убиства 14 жетелаца преузме Специјални суд за ратне злочине припадника бивше Ослободилачке војске Косова.

Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Седам Албанаца, припадника бивше Ослободилачке војске Косова, било је под истрагом за убиство у Старом Грацком.

Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених за убиство, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Ђурић: Српске жртве неће бити бачене у сену

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да се карактер једног друштва одређује и по његовом односу према жртвама и поручио да Србија неће дозволити да ове и све друге жртве буду заборављене и бачене у сену.

"Србија ће наставити да подржава борбу породица да се сазна истина о убицама, не прихватам срамно нечињење правосудних институција које немају ништа да понуде осим затварања случајева и затурања доказа", навео је Ђурић у спомен-соби "Косметске жртве".

Додао је да ће Србија наставити да подржава породице жртава и њихову борбу "свим институционалним капацитетима којима располаже".

"Правда је некада спора, али ако смо истрајни, достижна. Никада није касно и то је порука и за злочинце и за породице жртава", рекао је Ђурић.

Обележавању годишњице убиства српских жетелаца присуствовао је и новоизабрани заштитник грађана Зоран Пашалић, а Ђурић је рекао да је то знак другачијег односа ове институције према КиМ, јер се до сада из "необјашњивих разлога" Заштитник грађана није бавио грађанима на Косову и Метохији.

Заменик председника Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ, Драган Пиљевић, рекао је да породице имају један захтев који стално понављају.

"Захтевамо од државних институција да донесу закон о статусу породица киднапованих и убијених на КиМ, тиме ће се држава обавезати да помогне породицама, да тражи починиоце", навео је Пиљевић.

Додао је да удружење захтева од Заштитника грађана да од привремених институција на КиМ затражи резултате онога што је до сада урађено поводом случајева отетих и убијених.

Адвокат Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Драган Палибрк рекао је да ће породице преко државе Србије иницирати поступак за надокнаду материјалне и нематеријалне штете жртвама злочина албанских терориста.

"То ће се односити на злочине после 10. јуна 1999. па до данас. Наша држава у борби за правду може највише да помогне. Не само да 18 година нико није процесуиран, него ми као држава нисмо никакву тужбу поднели против УН", истакао је Палибрк.

Навео је и да држава треба да направи озбиљан тим за помоћ људима који ће бити сведоци и жртве у новоформираном Суду за ратне злочине ОВК.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара