Петница, сигуран пут до успеха

Док већина ђака и студената одмара од школе и испита, има и оних који жељни знања похађају летње кампове. И ове године за њих је своја врата отворила и истраживачка станица Петница, а у понуди је чак 30 различитих програма. Кључни бенефит боравка у Петници је стицање искуства и знања, као и контаката са људима који се баве науком, каже за РТС програмски директор Никола Божић.

Програмски директор Петнице Никола Божић рекао је за РТС да је у истраживачкој станици почео програм за студенте о машинском учењу, који се реализује са "Мајкрософтом Србија".

"Имамо учеснике са територије целе бивше Југославије, из Аустрије и неких других земаља, а ускоро долазе и студенти постдипломских студија који ће пратити програм на енглеском језику из области космологије који се реализује са Институтом за теоријску физику из Трста и са Принстон универзитетом из САД", рекао је Божић.

Божић каже да је редован међународни програм Петница намењен разноврсној групи младих људи из целог света.

Овог лета Божић очекује да ће више од хиљаду младих људи проћи кроз програме Петнице и они ће имати прилику да реализују своје мале научне пројекте истраживања у природним, друштвеним и техничким наукама.

"Најважније од свега је што ће сви они те пројекте радити на најмодернијој и најквалитетнијиј опреми у нашим лабораторијама", рекао је Божић.

Кључни бенефит боравка у Петници је стицање искуства и знања, као и контаката са људима који се баве науком, каже Божић.

Говорећи о томе како изгледа један дан у Петници, Божић каже да је он врло интензиван али и флексибилан јер сами полазници одређују који део дана је најнапорнији, који је мање напоран у складу са оним што су пројекти.

"Многи завиде астрономима зато штп посматрају ноћу, али опет лепо је и у лабораторијама за биологију, археологију и геологију", рекао је Божић.

Петница не издаје сертификате и дипломе али знање и искуство које се стекне свакако је веома корисно, рекао је програмски директор истраживачке станице.

"Драго нам је када видимо у биографијама веома успешних остварених људи средње доби, Петницу као значајну ставку у биографији. Сигуран сам да оно што наши полазници науче и са чиме се упознају у Петници јесте врло корисно да буду успешни и на студијама али много важније и после студија", рекао је Божић.

"Једном када се дође у Петницу стичу се контакти који остају целог живота и без обзира где се налазили ви осећате блискост са свим тим људима", закључио је Божић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво