Историјско благо на српском току Дунава

Само један брод током лета има редовну тродневну туристичку туру од Београда до Кладова. Када би их било још три и они би сваког викенда били пуни. Осим у пловидби Дунавом, туристи обилазе и уживају у разгледању локалитета дунавског приобаља.

Дунав је вероватно најопеванија река у Европи. Има га у поп музици, староградским и народним песмама, а Јохан Штраус млађи му је посветио валцер.

Када запловите Дунавом, убрзо вам постане јасно - када би Србија имала само Дунав, али под условом да користи све његове могућности, то би било и више него довољно за једну успешну туристичку привреду.

Дунавским приобаљем смењује се историја дуга миленијумима. Тврђаве, археолошка налазишта, Лепенски вир и Виминацијум. У Ђердапској клисуру је Трајанова табла, запис на каменој плочи стар 2.000 година. Наспрам ње, на румунској страни је скулптура дачког краља Децибела.

На целом свом току, Дунав је најшири у Србији, код Голупца, више од шест километара.

"У Србији је и најужи, у Казану, око 160 метара а ту је и најдубљи, више од 90 метара, то се помало мења у зависности од наноса", каже Александар Јовановић, капетан брода "Аквастар Максим".

Страни туристички бродови на пропутовању од Немачке до Црног мора, у Србији се задржавају само у Београду и Новом Саду. На Дунаву је ове године ресорно министраство финансирало изградњу шест пристана од Сремских Карловаца до Кладова који би требало да прораде следећег лета.

Отварањем шест нових пристана, отвара се шест нових могућности да се странци дуже задрже у земљи.

"Дунав је једна бајка, једна мистерија. Сви су одушевљени овим природним лепотама, природом пре свега, и нашим лепим градовима у дунавском приобаљу као што су Доњи Милановац, Голубац, Кладово, Текија", рекао је Милета Аџић, директор ХТП Плажа.

У близини Кладова је река Вратна, десне притоке Дунава, на којој су три највиша природна моста у Европи. Ово изванредно вајарско дело Вратна је стварала милионима година.

Недалеко су и Рајачке пимнице, необично село у којем осим винских подрума, ничег другог и нема. До њих води изузетно лош пут, а да се таква географско-архитектонска целина налази у Прованси или Тоскани, на пример, била би прворазредни туристички локалитет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи