Заједничке патроле зауставиле 20.000 илегалних миграната

Поводом годишњице ангажовања Заједничких снага Војске и Полиције Србије, министар одбране Алекандар Вулин и начелник генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, посетили су команду сектора 5 у Зајечару и објекат Вршка чука на граници са Бугарском.

У рејону бивше карауле РТБ показана је и кратка вежба "Спречавање илегалног преласка Државне границе" где су снаге Републике Србије показале спремност и будност у сектору своје одговорности.

Министар одбране је истакао да је највећи број покушаја илегалног преласка државне границе регистрован из правца Македоније у ширем рејону Миратовачког поља, и из Бугарске у зонама код Зајечара и Димитровграда.

На територији Србије се овог јутра налази само 5.071 миграната, навео је Вулин.

"А 20.167 миграната није прешло нашу границу. Замислите да јесу, да није било рада припадника Војске и полиције. Захваљујући раду здружених снага, има их само 5.071 и захваљујући њиховом раду, Србија као ниједна друга земља на мигрантској рути, у потпуности контролише процес кретања", рекао је министар.

Зато, истиче Вулин, сваки пут када се помисли да је улагање у Војску и полицију превише, као и сваки пут када се помисли да је прескупо имати своју војску, добро опремљену и обучену полицију, онда треба размислити колико би нас коштало да се сада на нашој територији налази 20.167 илегалних миграната.

"Пре годину дана председник владе Александар Вучић наредио је формирање здружених снага које чине припадници Војске и полиције, да бисмо контролисали мигрантско кретање, покушаје илегалног уласка на нашу територију и припадници ВС и МУП-а чинили су изузетан напор и заиста завршили огроман посао", рекао је Вулин и сваком припаднику Војске и полиције захвалио на ентузијазму, напору, храбрости и раду.

Сви су, како је нагласио, радили за своју Србију, "више него што ми можемо да наградимо и платимо", те да управо зато и морају да осете побољшање свог материјалног положаја и њихове породице да осете да се цени њихов рад.

"Да није било њиховог рада, пожртвовања, ентузијазма, ми данас не бисмо могли да кажемо да је ситуација у овој земљи мирна, стабилна, не бисмо могли да кажемо да контролишемо мигрантску кризу. Без њих то једноставно не би било могуће", истакао је министар одбране.

Напомиње да су влада, врховни командант Александар Вучић, Војска и полиција, учинили све и чиниће све да се свакодневни живот ни на који начин не мења, да је сваки грађанин сигуран, а земља мирна и стабилна.

Диковић: Задовољство је видети тако добро оспособљене људе

Начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић закључио је да припадници ВС и МУП-а "дисциплиновано, одговорно и савесно извршавају, за државу изузетно важан задатак", а то је заштита граница Србије од илегалних прелазака миграната, што директно, како указује, доприноси заштити безбедности грађана Србије.

"Као и небројено пута до сада, припадници два министарства показали су да су кадри и способни да извршавају све задатке који се тичу безбедности Србије. Задовољство је видети тако добро оспособљене, мотивисане људе", рекао је Диковић.

Начелник Управе граничне полиције генерал Миленко Божовић рекао је да се већ годину дана показује јединство државних органа безбедности, на задовољство пре свега грађана, заједнички се штити државна граница и обезбеђује што мање миграната у земљи, а тиме доприносе јавном реду и безбедности свих грађана.

Заједничке снаге Војске Србије и МУП-а штите 464 километра државне границе према Бугарској и Македонији од уласка илегалних миграната, и онемогућују активности кријумчара људи у својим зонама одговорности.

Од почетка ангажовања здружених снага Војске и полиције, укупно је откривено 21.412 илегалних миграната, од преласка границе одустало је 20.115, а у прихватне центре смештено је 1.297 особа.

Заједничке снаге Војске и полиције спречиле су од почетка ангажовања 128 покушаја кријумчарења људи, а процесуирано је 147 кријумчара.

Крајем 2016. године уочене су промене праваца кретања миграната и њихов интензивнији улазак из Црне Горе, што је условило ангажовање снага за обезбеђење дела границе са том земљом, ради спречавања илегалних прелазака државне границе са тог простора, чиме је образован још један сектор одговорности.

Ангажовање Заједничких снага Војске и полиције трајаће докле год буде потребе за њим и док надлежни ограни не донесу одговарајуће одлуке, а до тада, сви припадници Војске Србије и МУП своје задатке извршавају професионално и посвећено уз пуно поштовање важећих Закона Републике Србије, поступајући према мигрантима хумано и одговорно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво