Давање земље младим људима – пут за оживљавање села

Министар без портфеља Милан Кркобабић каже за РТС да уважава напоре државе да уђемо у Европску унију, али сматра да је много битније да "поново уђемо у Србију". Истакао је да је важно да применимо идеје из земаља окружења и младим људима дамо земљу да обрађују како би остали и вратили се на село.

Кркобабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је од 4.700 села у Србији чак 1.200 пусто, као и да је 150.000 кућа празно.

Сматра да је неопходно младим људима дати земљу да обрађују како би села оживела.

"Идеја је да 200.000 хекатара земље у власништву државе дамо младим брачним паровима и да омогућимо онима који живе на селу да остану, али и неки млади људи у градовима да покушају нешто ново и буду своји на своме", објаснио је Кркобабић.

Указао је да је идеја да се младим људима да по 25-50 хектара земље уз једини услов да ту земљу обрађују, али да је поред тога потребно и финансијски стимулисати младе да остану на селу.

"Угледајмо се мало на Словенце, они дају 45.000 евра младом човеку који реши да остане на селу и да се бави земљорадњом. Не морамо ми да дамо 45.000 евра, али дајмо онолико колико дајемо као субвенцију за отварање неких радних места. И то је радно место у пољопривреди и на селу", рекао је Кркобабић.

Навео је да је ове идеје подржао Одбор за село Српске академије наука и уметности.

"Мене охрабрује изјава председника који каже имамо новца у буџету, али не знамо где да их уложимо, дајте идеје. Ја сам убеђен да и медији дају снажну подршку овој идеји и да направимо заокрет", напоменуо је Кркобабић.

Истакао је да је развој задругарства основ за оживљавање села, као и да је циљ да се за три године региструје 500 задруга у 500 села.

"Нема српског села без задруге, село без задруге као тигањ без дршке", рекао је Кркобабић.

Каже да је до сада највише пријава за задруге стигло из најразвијенијих делова Србије, али да се буде и неразвијенија села.

"Петсто задруга за три године, то је више од 150 годишње. То је амбициозно, али ако сви прионемо имам утисак да су људи на селу спремни то да прихвате", закључио је Кркобабић.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи