Да ли су школе спремне за обавезну наставу информатике?

Нова школска година ученицима и наставницима доноси и много новина. Поред електронског дневника, школских уноформи, чекају их и три редизајнирана предмета. Осим технике и технологије, физичког и здравственог васпитања, од септембра ће информатика и рачунарство бити обавезан предмет за ученике од петог разреда. Проверали смо јесу ли школе спремне за нови-стари предмет.

И док је била изборни предмет, информатику је похађало више од две трећине ђака. Стопроцентна настава тог предмета, у неким школама, кажу, неће бити велики изазов.

"Имамо рачунаре. Имамо два кабинета са по десет рачунара. Оно што знам већ искуствено, 16 година већ радим овај посао, јесте да деца много боље функционишу у тиму. Дакле моја препорука као наставнице информатике свим другим колегама би била да ђаци раде у пару, заједно, онда деле одговорност", каже наставница информатике у ОШ "Бранислав Нушић" Катарина Алексић.

Да су кабинети за информатику солидно опремљени, сматрају у ресорном министарству. И из кредита Европске банке набављено је 4.600 рачунара за нову школску годину. Међутим, потреба за повећањем није само техничка, већ и кадровска.

"Око 120 наставничких норми је потреба за повећањем. Ми имамо у систему наставнике који су предавали изборни предмет информатика који обухвата 70 одсто ученика, добар део је радио са непуном нормом тако да ће моћи да повећају норму", каже помоћница министра просвете Снежана Марковић.

Месец и по пре почетка наставе, наставницима, кажу, недостаје много детаља у вези са новинама. У Унији синдиката траже појашњење.

"Што се тиче оних који су већ у систему немамо још увек правилник по коме ћемо видети ко ће од њих моћи да предаје овај предмет, да ли ће то моћи да буду наставници техничког, наставници математике, дакле ко ће бити тај који ће предмет преузети", каже Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника.

Новина је и да ће основци у оквиру рачунарства учити да програмирају, јер како кажу стручњаци, њихову дигиталну спретност треба правилно усмерити.

"Ми смо обезбедили, у сарадњи са иницијативом 'Програмирај' видео-материјале, видео-лекције за сваки час, припреме за наставнике, литературу за ученике", каже Снежана Марковић.

"Мислим да децу очекује једна стварно добра, позитивна образовна авантура, педагошки лепо балансирана", каже Катарина Алексић.

Како су подаци да је 84 одсто младих информатички неписмено, похађање редовне наставе, сагласни су стручњаци, побољшаће такву забрињавајућу статистику.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво