Хоће ли се спорт вратити на факултете?

Спортске науке Универзитета у Београду рангиране су у топ 300 Шангајске листе. Иако спорта као предмета на факултетима у Београду нема већ две деценије, академци-спортисти нижу успехе и на домаћим и на међународним турнирима. Очекују и да Београд буде добар домаћин Европских универзитетских игара 2020. године.

Високи пласман спорта на Шангајској листи показује да имамо добар Факултет за спорт и физичко васпитање. И поред тога, на Универзитету у Београду кажу да универзитетским спортом морају убудуће озбиљно да се позабаве. У ту сврху је основано и Спортско удружење Универзитета у Београду. Стигли су и први пехари за мушки и женски футсал и мушку кошарку.

"Такође се надамо да ће Универзитет у Београду коначно добити свој универзитетски спортски центар који ће моћи да организује рекреативни спорт за 100.000 студената Универзитета у Београду као и за сараднике универзитета, а и да ће тиме бити омогућено да се организују међународна такмичења врхунског нивоа", каже проректор Универзитета у Београду Иванка Поповић.

Одиграно је више од 600 утакмица, а велики број волонтера сведочи о интересовању младих за спорт. Да је потребно вратити га бар као изборни предмет на факултете, говори и чињеница да око 30 одсто академаца не зна да плива.

"А самим тим што наши студенти не знају да пливају, већ се појављују проблеми гојазности, лордозе, кифозе, равних табана, тако да ће та анкета у потпуности да нам покаже какви су наши студенти у том неком смислу животних навика", каже председник Спортског удружења Универзитета у Београду Милош Обрадовић.

Важно је решити и питање финансирања активности, каже Иванка Поповић.

"Морамо да нађемо један одговарајући однос снага ко ће финансирати те активности студената и дубоко верујем да ће се једним добрим договором између универзитета, ресорних министарстава и донатора доћи до неког доброг решења", каже Поповићева.

Да подсетимо – на последњим Европским универзитетским играма, студенти из Србије освојили су 26 медаља. Трећина је припала академцима Универзитета у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи