Управа “Енергопројекта”: Комисије за хартије од вредности пристрасна

"Енергопројект холдинг" саопштио је да је нетачно да је управа тог београдског предузећа оспорила законитост понуђене цене за куповину акција "Енергопројекта" већ је изразила став да је цена неадекватна и непримерена, као и да је целокупна понуда за преузимање заснована на незаконитостима и манипулацијама.

Претходно је Комисија за хартије од вредности саопштила да је мишљење управе "Енергопројекта" о понуди за преузимање акција те компаније коју је дала фирма "Напред развој" супротна Закону о преузимању акционарских друштава јер садржи неосноване наводе и неистините податке.

У саопштењу "Енергопројекта" се наводи да је Комисија за хартије од вредности доставила захтев управи "Енергопројекта" да се писаним путем изјасни о одређеним питањима о начину давања мишљења о понуди за преузимање и да зачуђује зашто је Комисија истог дана издала саопштење у којем износи закључке по тим питањима пре добијања одговора.

"Поставља се питање с којим мотивом Комисија за хартије од вредности излази са оваквим саопштењем, осим ако није у намери да се прејудицира закључке", наведено је у саопштењу "Енергопројекта" у којем држава Србија има власнички удео.

Додаје се и да је нетачна изјава Комисије да мишљење управе "Енергопројекта" о понуди за преузимање коју је дала фирма "Напред развој" и повезана предузећа објављено у штампаним медијима нису потписали сви чланови управе.

"Податак о књиговодственој вредности акција управа компаније је дала на бази консолидованог финансијског извештаја "Енергопројект холдинга" за 2016. годину, који је јавно доступан, а из којег произилази да коригована књиговодствена вредност једне акције, умањено за мањински интерес износи 1.761,40 динара", истиче се у саопштењу.

Према оцени управе "Енергопројекта" неоснован је став Комисије да управа не може да изрази мишљење по питању законитости читавог поступка и понуде, јер Закон о преузимању акција предвиђа да управа треба да се изјасни о понуди у целини, а нарочито о цени.

"Зачуђује да Комисија изричито тражи објаву мишљења Удружења малих акционара који заступају интересе фирме "Напред развој". Истичемо да то удружење никада није управи доставилио своје мишљење о понуди, да управа није објавила мишљење било ког удружења акционара, јер закон предвиђа само објаву мишљења управе и представника запослених", наведено је у саопштењу.

Додаје се и да Удружење малих акционара које помиње Комисија за хартије од вредности чини "мала неодређена група лица" за коју се не зна колико акционара представаља, а коју предводи кандидат "Напред развој" за члана Надзорног одбора Зоран Симић.

Оцењено је да "очигледно то удружење директно комуницира са Комисијом за хартије од вредности", као и да оваква пристрасност Комисије намеће нека питања.

"Зашто Комисија још није утврдила манипулације, како то наводи у саопштењу, иако је у решењу од 16. јуна констатовала да је "Напред развој" деловао противзаконито, да су даване нетачне и обмањујуће изјаве о повезаности и да је "Напред развој" стицао акције у време законске забране стицања акција", наведено је у саопштењу.

Указано је и да зачуђује зашто Комисија одбија да достави управи "Енергорпојекта", запосленима и акционарима решење којим је одобрено преузимање, ради покретања управног спора, а тражи од управе да се изјасни о понуди за преузимање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво