Умро Предраг Гојковић Цуне

Један од највећих певача изворне и староградске музике Предраг Гојковић Цуне преминуо је у 85. години. За музички архив Радио Београда снимио је преко 1.000 песама изворне народне музике. Остаће запамћен по извођењу песама "Кафу ми, драга, испеци", "Јаничар", "Соња", "Дунаве, моје море", "Запевајте, песме старе", "Стани, стани, Ибар водо"... Сахрана у среду.

Најбољи интерпретатор који се родио на овим просторима, како га је описивао велики Ђорђе Марјановић, каријеру је почео непосредно после Другог светског рата у хору "Ђока Павловић", а 1948. године стигао је у Радио Београд, за који је снимио преко 1.000 песама изворне народне музике из Србије.

Недуго затим, постао је члан ансамбла Милије Спасојевића, који га води у Милано на фестивал "Шест дана канцона". У веома јакој конкуренцији италијанских, шпанских, француских и других певача, осваја сјајно друго место са песмом "Халиско".

То је био први велики успех Предрага Гојковића Цунета, а његова популарност, од тог тренутка, креће узлазном путањом – снимао је забавне мелодије за све радио и телевизијске станице у бившој Југославији.

За 8. март 1961. године, Цуне је први пут пред публиком запевао "Кафу ми, драга, испеци", коју је научио од Наде Мамуле, а годину дана касније је ту песму снимио на "сингл-плочи", која је у историју ушла као прва "златна" плоча у бившој Југославији и на Балкану.

Та песма представљала је прекретницу у његовој каријери, а од тог тренутка из основа мења репертоар. Све мање снима забавне песме, а све више народне, романсе и староградске песме. Следе поново фестивали, али овог пута народне музике. Као и до тада, углавном осваја прве и друге награде на "Београдском сабору", сарајевској "Илиџи" и "Купу певача" у Паризу.

Предраг Гојковић 1966. године одлази на турнеју у Америку и тамо остаје три године. По повратку у земљу поново фестивали, затим ТВ серија "Наше приредбе" у режији Јована Ристића, два играна филма "И Бог створи кафанску певачицу" и "Јагоде у грлу", за који на филмском фестивалу у Нишу добија глумачку награду као најбољи дебитант на филму.

У оперети "Слепи миш" Јохана Штрауса, у београдском Народном позоришту, Цуне пева "К'о лепи сан". Уз Драгана Стојнића, Гертруду Мунитић, Микија Јевремовића, Цуне је био један од најомиљенијих певача Јосипа Броза Тита и Јованке Броз, којима је на стотине пута годинама певао њихове најомиљеније песме "Кафу" и "Соњу". 

За музички архив Радио Београда снимио је преко 1.000 песама изворне народне музике из Србије, али и мексиканских и евергрин песама. Добитник је свих струковних награда и имао је највиши статус заслужног, истакнутог естрадног уметника.

Поводом 83. рођендана и седам деценија музичке каријере, барду српске музичке сцене Предрагу Цунету Гојковићу уручен је "Златни микрофон" Радио Београда. Добитник је признања "Сребрни лав", Ордена заслуга за народ, којим га је одликовао Јосип Броз Тито, као и посебног признања за врхунски допринос националној култури Србије. 

Снимио је 52 сингл-плоче, више коктел-албума, само неколико солистичких албума, а 1999. године дискографска кућа ПГП РТС издала је троструки ЦД Цунета под називом "50 година са вама".  

Предраг Гојковић Цуне је рођен 6. новембра 1932. године у Крагујевцу. Кренуо је у први разред Основне школе "Војислав Илић" 1939. године. Средњу школу је завршио у Осмој мушкој гимназији на Црвеном крсту у Београду, где се дружио и ишао у школу са касније прослављеним глумцима Велимиром Батом Живојиновићем и Данилом Батом Стојковићем.

Након гимназије, студирао је на Трговачкој академији, али га певање одвлачи од студија, тако да никад није дипломирао. У почетку каријере био је познат по извођењу мексиканских песама, па затим забавних и нарочито народних песама. Поред тога, играо је углавном епизодне улоге у неколико телевизијских серија и филмова.

Грамофонска плоча са песмом "Кафу ми, драга, испеци" издата је 1962. године и достигла златан тираж од 50.000 примерака. Незаборавни Цунетови хитови су: "Јаничар", "Соња", "Дунаве, моје море", "Запевајте, песме старе", "Стани, стани, Ибар водо", "Зашто свићеш тако рано", "На Морави воденица стара", "Мој коњићу, лаки, лагани", "Љубав ми срце мори", "Тужно ветри гором вију"...

У историји југословенске естраде сигурно ће као незабораван концерт остати дуел, натпевавање са Милетом Богдановићем, када су 1980. године у београдском Дому синдиката певали близу 18 сати и отпевали заједно преко 6.000 песама. Цуне је победио Милета, а рекорд у броју отпеваних песама до данас није оборен и по свој прилици скоро и неће бити надмашен.

Цуне спада у групу истакнутих естрадних уметника који су отпевали највише концерата у хуманитарне сврхе, а добитник је много плакета и признања Црвеног крста. 

Иза себе оставио је супругу и две ћерке.

Предраг Цуне Гојковић биће сахрањен у среду у 15 часова у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Опело ће бити одржано у 14.30 а комеморација истог дана у Каменој сали Радио Београда.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво