"Управа Енергопројекта даје неистините податке"

Комисија за хартије од вредности данас је саопштила да је мишљење управе "Енергопројекта" о понуди за преузимање акција те београдске компаније коју је дала фирма "Напред развој", супротно Закону о преузимању акционарских друштава јер садржи неосноване наводе и неистините податке.

Како је наведено у саопштењу, Комисија за хартије од вредности је затражила хитно изјашњење управе "Енергопројект холдинга" о околностима под којима је сачињено мишљење објављено у дневној штампи, као и околностима услед којих мишљење нису потписали сви чланови управе.

Најављено је да ће после прибављеног изјашњења Комисија предузети даље мере у оквиру својих надлежности.

Понуду за преузимање акција "Енергопројект холдинга" дала је београдска компанија "Напред развој", чији је власник Доброслав Бојовић, и повезане фирме.

Понуђена је цена од 1.501 динар по акцији, што је, како је наведено у мишљењу управе "Енергопројекта", ниже од књиговодствене цене која је 1.761,40 динара.

По оцени Комисије, став управе "Енергопројекта" о понуђеној цени не садржи аргументован став о примерености висине цене већ оспорава законитост понуде за преузимање, укључујући и цену и начин њеног утврђивањ а која је објављена сагласно решењу комисије.

Комисија указује да оцењивање законитости понуђене цене не може бити предмет мишљења управе с обзиром да понуду за преузимање, чије је цена саставни део, одобрава Комисија и она проверава да ли је утврђена у складу са законом.

"Управа друштва треба да оцени примереност висине цене имајући у виду да се законом прописује само минимална цена, те она може, према мишљењу управе друштва, бити непримерено ниска без обзира што је утврђена у складу са законом", објаснила је комисија и додала да је управа компаније, као орган који има најпотпунија сазнања о пословању, дужна да објави своје образложено мишљење о примерености, дакле не о законитости, понуђене цене.

Како је подсетила Комисија за хартије од вредности, управа "Енергопројект холдинга" је не само оспорила законитост понуђене цене већ је исказала мишљење да је она неадекватна и нижа од књиговодствене вредности од 1.761 динар по акцији, не наводећи извор и начин на који је утврђена та вредност.

У саопштењу се додаје да књиговодствена цена коју наводи управа компаније не одговара подацима са званичне интернет странице Београдске берзе, на којој се тргује акцијама "Енергопројкта" где је објављена обрачунска, односно књиговодствена вредност од 770,44 динара, а што одговара подацима из редовних годишњих финансијских извештаја компаније.

Доброслав Бојовић и четири повезане фирме поседују 35,32 одсто акција "Енергопројекта", а држава Србија 33,58 одсто акција и док нису откривене везе међу Бојовићевим фирмама била је појединачно највећи власник те компаније.

Бојовић и повезане фирме послали су понуду за преузимање преосталиих 7.070.467 акција која је отворена 10. јула, а затвара се 31. јула.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара