Колегијум: Покушаји дискредитације "Политике"

Колегијум листа "Политика" саопштио је да се последњих месеци тај лист нашао на мети напада непознатих хакера и злонамерника који би желели да обичну новинарску грешку представе као наводну намеру листа да обмане своје читаоце, наводећи и да је зато "Политика" била принуђени да цео случај пријави тужилаштву.

У случају који је проглашен за аферу "Фантомски коментатори" не може се говорити о злој намери уредника и новинара те медијске куће, већ да се Политика нашла на мети "криминалног напада непознатих починилаца, о чијим правим намерама и мотивима можемо само да нагађамо", наведено је у саопштењу.

Колегијум оцењује да се против Политике води "бесомучна кампања" првенствено путем друштвених мрежа, али и напада колега.

Колегијум наводи да је направљена грешка, јер није детаљно проверен идентитет аутора који се путем електронске поште лажно представио као форензички психијатар из канадског града Монтреала, доктор Петар Величковић, чији је текст објављен у рубрици Погледи 18. јула ове године.

"Будући да није постојао разлог да сумњамо у идентитет човека који нам се представио као експерт, тим пре што у новијој историји српског новинарства оваква превара није забележена, објавили смо текст лажног доктора који нам је послао и 'своју', а како се касније испоставило, фотографију извесног немачког глумца Андреаса Кауфмана", наводи се у реаговању Колегијума које је објављено у данашњем издању листа.

Колегијум констатује да је Политика та која је у овом случају највише оштећена и преварена, као и, њени читаоци.

Подсећа се и да ово није био једини напад такве врсте на ту медијску кућу, јер се идентичан удар догодио и почетком маја, тада под идентитетом извесног Милована Б. Вучића из Лос Анђелеса.

"Од сопствене кривице за начињене грешке сигурно нећемо бежати, тако да ће због озбиљних пропуста у раду бити кажњени сви у ланцу одговорности", наводим Колегијум, али додаје да новинарска грешка покушава да им се спочита као намерно дезинформисање јавности, као и да се праве немогућа поређења са некадашњом рубриком Одјеци и реаговања.

"Због покушаја намерне дискредитације и урушавања угледа Политике, били смо принуђени да цео случај пријавимо тужилаштву, немајући шта да кријемо ни од читалаца, ни од јавности. Верујемо да се извршиоци овог напада не налазе ни у Канади, ни у Америци, већ у Србији, о чему смо и обавестили тужилаштво", наводи Колегијум.

Политика ради по законима Републике Србије и зато јој неће судити ни пресуђивати невладине организације и друштвене мреже, као ни самопрокламована регулаторна тела за контролу медија, заправо удружења грађана која се финансирају донацијама из иностранства, поручио је Колегијум листа уз извињење читаоцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се