"Озбиљношћу и чврстином државних органа у борбу против насиља"

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да је полиција у складу са новим Законом о спречавању насиља у породици изрекла 2.626 хитних мера удаљавања насилника, а да се 56 особа оглушило о те мере, након чега су кажњени затвором.

Небојша Стефановић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је полиција у складу са новим Законом о спречавању насиља у породици изрекла 2.626 хитних мера удаљавања насилника.

"Те мере су да се насилници удаљавају из стана или се забрани прилазак жртви. 56 особа се оглушило о те мере и они су добили казне затвора до 60 дана. Морамо показати озбиљност и оштрину у поступању државних органа", објашњава министар.

Напомиње да полицајац не може да буде присутан у сваком стану, спаваћој соби, аутомобилу како би спречио насиље или злочин и додаје да се највише насиља догоди у дому.

"Недавна убиства испред центара за социјални рад су веома комплексна и ту је цео систем подбацио. Зато смо и донели нов закон и формирали Савет за спречавање насиља. Треба да покажемо чврстину система, да имамо координисану акцију којом ћемо показати да нема места за пропусте", истиче Стефановић.

Додаје да је Министарство унутрашњих послова последњих седам дана имало велики број активности и да се ишло у обилазак центара за социјални рад.

"Многи центри су тражили присуство полиције, а добра координисаност државних органа може да побољша суитуацију у овој области", каже министар.

Нада се, каже, да ће се до краја године видети бољи резултати.

"Број припадника полиције није довољан, посебно када дође мигрантска криза, борба против тероризма, али се трудимо да надокнадимо то. Ове године имали смо и нове пријеме и надамо се да ћемо имати и следеће године", напомиње министар полиције.

Каже да је акцијом "Арес" Србија показала да не заостаје у борби против нарко-трафикинга ни за једном земљом у Европи.

"Оно што је добра ствар је да је Србија успела да се суочи са овим. Полиција континуирано ради на отклањању опасности од грађана Србије. Ове акције које се припремају месецима дају резултате", каже Стефановић.

Истиче да се мали број људи који из Србије оду да се боре на страни Исламске државе, врате у земљу.

"Неки се врате, мали број се вратио, а неки су погинули у Сирији", каже министар и додаје да грађани не треба да страхују за своју безбедност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи