Легализација оружја у току, није потребно доказивати порекло

Министарство унутрашњих послова даје још једну прилику грађанима да нелегално наоружање преведу у легалне токове. Власници оружја током легализације могу да предају оружје и муницију без доказивања порекла и неће одговарати за неовлашћено набављање и држање оружја.

Током легализације оружја која је почела првог јуна, полицији је предато више од десет хиљада комада муниције и минско-експлозивних средстава, и знатан број оружја. Грађани могу да легализују оружје у нелегалном власништву до првог октобра.

"Желим овом приликом да подсетим све оне који нелегално држе оружје, да у време легализације, уколико предају оружје, неће имати потребу да доказују порекло оружја и да нема кривичне одговорности", каже Зорица Лончар Касалица, генерал полиције из Управе за управне послове.

Национална асоцијација за оружје Србије подржава акцију МУП-а, међутим, сматрају да би она била успешнија уз бољу медијску кампању, и неки вид стимулације.

"Један од видова стимулације је нека симболична надокнада коју би Министарство издвојило за људе који предају то илегално оружје. Преводи се само она врста оружја која је законом дозвољена да се поседује – ловачки карабини и оружје за личну безбедност", каже Зорица Суботић из Националне асоцијације за оружје.

Министарство је у последње две године спровело две легализације у којима је предато више од десет хиљада комада оружја и двеста хиљада комада муниције.

"Грађани могу да предају оружје и на тај начин тако што ће позвати полицијску станицу и полицијски службеници ће доћи на адресу да преузму оружје, или могу на безбедан начин да донесу оружје у полицијску управу или станицу", каже Зорица Лончар Касалица.

Казне за нелегално држање оружја су пооштрене од првог јуна ове године, од шест месеци до пет година затвора. За већу количину оружја и до 12 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво