За 40 дана удаљено 1.300 насилника

Од почетка примене Закона о спречавању насиља у породици, судови су на предлог тужилаштва изрекли 1.300 хитних мера. Републичко јавно тужилаштво донело је и одлуку да се формирају "ад хок комисије", које би требало да испитају критичне случајеве насиља у породици, процесуиране претходних година и на које не може да се примени нови Закон.

Министарка правде Нела Кубуровић објаснила је, на конференцији за новинаре након првог састанка Савета за борбу против насиља у породици, да су насилници удаљавани из стана или им је изречена забрана приласка жртви.

Прецизирала је да су од 1.800 предлога тужилаштва за хитне мере, судови усвојили 1.300.

Кубуровићева је напоменула да су на данашњем састанку чланови деветочланог савета упознати са применом тог закона и његовим ефектима у пракси.

Према њеним речима, на два последња несрећна случаја породичног насиља које је резултирало убиствима, овај закон, нажалост, није могао да се примени.

Међутим, у складу са новим законом, како је навела, а по налогу републичког тужилаштва, сва тужилаштва у Србији формирала су 66 координационих група за реаговање у случајевима породичног насиља.

Чланови тих група су, објаснила је, заменик тужиоца, специјално обучени полицајац и представник Центра за социјални рад.

Кубуровићева је напоменула да је за протеклих 40 дана израђено 600 индивидуалних планова за помоћ жртвама насиља, као и да је разматрано 1.400 случајева насиља у породици.

"Судови изричу благе казне за насиље"

Министарка правде је рекла да ће радна група за измене Кривичног законика размотрити да ли је неопходно да се пооштрава казнена политика за кривична дела насиља у породици.

Кубуровићева је истакла да Кривични законик прописује строге казне за насиље у породици, али да их судови у конкретним случајевима не примењују.

"Верујем да судови суде по правди, али у преко 60 одсто случајева кривичних дела насиља у породици судови су изрекли условне осуде", навела је Кубуровићева на конференцији за новинаре након првог састанка Савета за борбу против насиља у породици.

То, како је рекла, показује да је казнена политика блага, али да то не значи да је благ Кривични законик.

"Напротив, он прописује строге казне, али се оне у конкретним случајевима не примењују. Зашто је то тако, то је питање за судове, али претпостављам да један од коректора који може да се примени јесте адекватна обука судија и тужилаца који поступају у овим предметима", напоменула је Кубуровићева.

Министарка је такође разјаснила су данашњој седници Савета су присуствовали само чланови Савета, будући да је ово била конститутивна седница.

"Заузели смо став да на следеће седнице позивамо представнике цивилног сектора тако да ће моћи да дају велики допринос раду Савета као што су дали приликом саме израде Закона о спречавању насиља у породици и у току обуке", навела је Кубуровићева.

Стефановић: Системски приступити проблему 

Министар Небојша Стефановић је објаснио да је од почетка примене Закона полиција донела 2.626 хитних мера, а у 56 случајева дошло је до прекршаја и починиоци су осуђени на 60 дана затвора.

Прецизирао је да је полиција донела 910 мера удаљења насилника из стана и 1.716 мера којима је забрањено да ступају у контакт са жртвом или да јој прилазе.

Реч је о полицијским мерама, до 48 сати, док су судови изрекли више од 1.300 поменутих хитних мера, у трајању до 30 дана.

Стефановић је навео и да у последњих седам дана полиција извршила 1.918 обилазака центара за социјални рад у свим градовима и општинама, док су се центри у 37 случајева обратили полицији да њени службеници буду присутни у просторијама центра приликом поступања службеника социјалних радника.

"Учинићемо све што можемо, али без озбиљног ангажовања друштва и без превенције не можемо се изборити са насиљем", указао је Стефановић.

Навео је и да статистички број жртава насиља у породици у последњих 20 година мало варира, што значи да мора системски да се приступи том проблему.

"Уверен сам да нови закон даје инструменте да се промени такво стање уз превенцију", додао је Стефановић.

"Нису суштина оставке"

Министар каже да није решење за проблем насиља у породици оставка министара или других, већ је суштина у томе да се нађе системско решење за тај проблем и да се ради још више да систем функционише боље, а људи осећају да су боље заштићени.

Одговарајући на питање новинара да ли је ико од министара размишљао о оставци, рекао да како год да одговори "увек ће се направити да сте криви".

"Ако кажете да сте размишљали питаће што нисте, ако кажете да нисте размишљали... Просто, требало би сваки министар сваког дана да подноси оставке, у свакој земљи због пропуста у системима у којима раде, кад неки људи у тим системима направе пропуст", рекао је Стефановић.

Како каже, у министарству које води ради 43.000 људи, па би он вероватно сваког трећег дана требало да поднесе оставку.

Међутим, како је назначио, не ради се о томе, већ је суштина да се нађе системско решење за проблем насиља.

"Није спорно, ја сам први који није рођен у фотељи и не занима ме да будем овде до пензије. Ради се о томе да покушавамо да нађемо системско решење", рекао је Стефановић.

Он је упитао и да ли су министри 2009, 2011, 2012. године, када је била убијена 71 жртва, размишљали о оставци или је требало да предузму нешто да до тога не дође и да се тај број смањи.

"Увек се налазе разлози да се пребацује одговорност на неког другог, ми то први пут не радимо", подвукао је министар полиције.

Полиција је, каже, поднела кривичну пријаву против насилника из Раковице.

"Је л' требало још нешто, је л' требало да изваде људи пиштољ да га убију. Поднели смо кривичну пријаву, било је заказано суђење два дана пре трагедије... Дакле, нема пребацивања одговорности, криви су сви, чим је дошло до трагедије. Када је жена мртва, нема тога – ови су радили ово или ови нису радили оно. Жена је мртва и морамо да се побринемо да се такве ствари више не дешавају", рекао је Стефановић.

Ђорђевић о пропустима центара за социјални рад

Министар за рад Зоран Ђорђевић каже да истрага о пропустима центара за социјални рад у два случаја убиства, на Новом Београду и у Раковици, показује да "људи пребацују кривицу једни на друге".

Конкретно, у делу извештаја стручне комисије која је вршила надзор у случају у Раковици, постоји једна контрадикторност, каже Ђорђевић и додаје да највише кривице пребацују на полицију, болницу "Лаза Лазаревић" и предшколске установе.

Ђорђевић је истакао да су те оптужбе углавном неосноване.

"Стручни надзор је нашао мањкавости и углавном су те оптужбе које постоје на рачун полиције и 'Лазе Лазаревић' неосноване, јер се говори о хипотетичким стварима које су се дешавале. Они причају о томе да постоје индиције да се М. Ђ. обраћала полицији, али да нема евиденција о томе и они не знају зашто не постоји та евиденција", рекао је Ђорђевић.

Истакао је да извештај о догађају у Раковици још није готов, јер су повређени радници Центра и даље на ВМА и додао да очекује да ће бити готов данас или сутра.

"У извештају који постоји за Нови Београд и назнаке које постоје за Раковицу говори се о томе да постоји кривица центара", рекао је Ђорђевић.

Истакао је да је градоначелник Београда Синиша Мали тражио извештај, и да је информисао министра да ће предложити мере против директора Градског центра за социјални рад и Центра на Новом Београду.

"Видећемо какву ће меру предложити и у складу са тим ћемо заузети став", рекао је Ђорђевић.

Подсетио је да је прошле недеље одржан састанак са директорима центара за социјални рад, те да су препознати њихови проблеми, али је додао да је одговорност за рад тих установа и на министарству, али и на локалним самоуправама, које су њихови оснивачи и именују директоре и управне и надзорне одборе.

Ђорђевић је најавио да ће следеће недеље бити организован састанак са председницима општина и градоначелницима како би заједно предузели све кораке да сви центри добију адекватне услове за рад.

"Неопходна је боља координација свих органа, али и друства у целини да заједничким снагама искоренимо насиље. Као влада и друштво спремни мо да се изборимо са тим и да у наредном периоду, применом Закона, сузбијемо све што се тиче насиља над женама, децом и немоћнима", рекао је Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво