Ђорђевић: Пропусти стручњака, није препознато породично насиље

Министар за рад Зоран Ђорђевић рекао је, поводом убиства у Центру за социјални рад у Раковици, да анализе закључака указују да стручњаци органа старатељства нису у довољној мери препознавали постојање породичног насиља. Третирали су га као конфликт у парници за вршење родитељског права и заштите права детета јачег интензитета који се могао контролисати, истакао је Ђорђевић.

Ђорђевић је на седници скупштинског Oдбора за рад и социјална питања рекао да институције система које су имале задатак да Центру за социјални пруже обавештења о насиљу о породици, а тиме пруже помоћ и подршку у процену насиља имале су пропусте у свом раду, у првом плану полиција.

"Постоји индиција да се Ђ. М. полицијским станицама Раковица и Савски венац више пута обраћала за помоћ због насиља у породици и угрожене безбедности, али кад су се стручни радници 2016. године обратили да о томе добију податке, Полицијска станица Раковица им је пружила одговор да на евиденцији немају те пријаве, што говори о томе да се нису на адекватан начин бавили евидентирањем и процесуирањем тих пријава или за то постоје неки други разлози”", рекао је министар.

Истовремено се види да се полицијска станица у Раковици септембра 2016. године обратила Центру за социјални рад са обавештењем да је Марко Николић полицији пријавио да Ђ. М. и партнер њене сестре врше насиље нас дететом, како би Центар по томе поступао, додао је Ђорђевић.

Министар је рекао и да Комисија установе "Лаза Лазаревић" није у довољној мери препознала дисфункцију личности Марка Николића.

"Није препознала породично насиље, а њега као ризичног у родитељској улози. Евиденто је да је стручна процена била неадекватна, као и процена вештака", истакао је Ђорђевић.

Такође, наводи да је Центар за социјални рад од предшколске установе добио податке који ничим нису указивали да постоји проблем у очевом понашању.

"На основу оваквих извештаја и процена, Центар за социјални рад је стекао погрешну слику да је отац адекватан у родитељској улози", рекао је Ђорђевић.

Напоменуо је да још нису реализоване све процедуре у Центру за социјални рад у Раковици, јер су чланови тима још на лечењу због рањавања приликом покушаја да зауставе убицу у извршењу дела.

Ванредни надзор извршен после трагедија

Ђорђевић је истакао да је, одмах након трагичних догађаја у центрима за социјални рад на Новом Београду и Раковици, комисија Министарства за рад извршила ванредни надзор.

Каже да је Центар за социјални рад Нови Београд, надлежни орган старатељства, поступао у складу са законским овлашћењима, али нису у свим сегментима поштовани стандарди стручног рада прописани Правилником о организацији и Протоколом о поступању у случајевима насиља у породици и женама у партнерским односима, као и Општим протоколом за заштиту деце.

Министар је навео да је тим стручњака органа старатељства, без обзира на наведене пропусте, у реализацији имао значајна ограничења која су се пре свега огледала у изостанку адекватне комуникације између институција система које су надлежне за поступање.

Ђорђевић је, каже, одмах по добијању записника о извршеном надзору над стручним радом, издао налог директору Центра за социјални рад да покрене поступак за утврђивање одговорности руководиоца градског Центра за социјални рад Одељење Нови Београд и свих стручњака органа старатељства који су били ангажовани у раду на организовању заштите од насиља у породици и злостављање деце.

Министар је истакао да је донео обавезујуће упуство о начину реализације обавеза центара за социјални рад о примени закона о спречавањy насиља у породици. Он је истакао да је већ разговарао са свим директорима центара за социјални рад, а да ће 26. јула одржати састанак са представницима свих локалних самоуправа.

Најављује и да ће Министарство за рад убрзо израдити посебно упуство за рад центара за социјални рад.

"Одговорни у центрима биће санкционисани"

Министар је истакао да ће одговорни за несрећне догађаје који су се десили испред центара за социјални рад бити санкционисани, додајући да је директорима центара издао налоге о начину поступања у случају директне или индиректне претње по безбедност запослених или корисника тих установа.

Рекао је да је директорима пренео да је њихова обавеза да убудуће пријаве полицији свако понашање које може угрозити безбедност запослених и корисника центара, али и да о томе обавесте ресорно министарство.

Министар је Одбор информисао и да ће наредне седмице одржати састанак са председницима општина и градова којима ће представити примере добре праксе појединих локалних самоуправа из Србије.

На тим састанцима од локалних самоуправа захтеваће се да унапреде услове за рад у центрима за социјални рад, рекао је министар, те додао да се обично код нежелених ситуација пребацује кривица на друге, најчешће на полицију, а да је ванредним надзором недавно уочено много пропуста управо у раду центара.

"Није у мојој надлежности да говорим о евентуалним пропустима у другим органима", поручио је министар те додао да ће сви који су одговорни у случајевима убистава у центрима за социјални рада, раде у министарству којим он руководи, бити кажњени.

Поновио је да мора да се ради на унапређењу комуникације између институција система које су надлежне за поступање у оваквим случајевима, као и да свако у свом раду треба да преузме одговорност за поступке из своје надлежности.

У саопштењу достављеном медијима наводи се да су чланови Одбора показали одлучност да се предузму конкретни кораци да се не понове случајеви какви су се догодили претходних дана, а Ђорђевић је рекао да ће наставити са транспарентним радом и извештавањем, јер је коначни циљ да се ризик од оваквих несрећних случајева сведе на минимум, а да он до краја мандата "направи Министарство за пример".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво