Како стати на пут злоупотреби дечјег рада

Влада Србије недавно је усвојила Уредбу о утврђивању опасног рада за децу. Примењиваће се од 1. јануара следеће године, а ускоро ће почети обука инспектора, полицајаца и социјалних радника с циљем препознавања и санкционисања злоупотребе дечјег рада.

Свакодневни и вишечасовни рад на њиви, чак и као помоћ родитељима, рад на грађевини, само су неки од послова која деца не би смела да обављају. 

Јован Протић из Међународне организације рада каже да постоји читав низ послова где се ради и где су људи изложени хемијским и физичким супстанцама, а ту су и послови који могу да буду штетни по физичко и ментално здравље или морал деце.

"Прековремени рад, рад у рудницима, под земљом, читав један списак делатности који је преузет из Уредбе о класификацији делатности управо због тога да би се лакше могле препознати... Па су то делатности које се односе на грађевинарство, рударство. Оно што је карактеристично у том раду, сакупљање и третман отпада, рад са дивљим животињама, погребне услуге, итд", каже Мира Божић из Управе за безбедност и здравље на раду.

Децу не експлоатишу само послодавци, већ и родитељи – ненамерно, јер сматрају да им на тај начин помажу да стичу радне навике. Границу између пожељног и штетног рада деце, некада је тешко одредити.

"Оно што је корисно да деца раде, ако је то неопходно заиста, да евентуално помажу својим родитељима неких, не можемо да прецизирамо, сат или два дневно – што не би штетило њиховом образовању, редовном одласку у школу. Све што је дуже од тога, наравно је непожељно", рекао је Протић.

Прецизних података о злоупотреби дечјег рада нема. Претпоставља се да их је око 8.000 радно експлоатисано – највише у пољопривреди, али и просјачењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи