Са швајцарских Алпа на Стару планину

Док многи од нас сањају о животу у Швајцарској, брачни пар Стојановић одлучио је да се после 35 година живота у тој земљи настани дубоко у једној српској шуми на граници општина Књажевац и Сврљиг. У Швајцарској имају приватну фирму, фудбалски клуб, четворицу синова и десеторо унука.

"Имамо четири сина, четири снаје, десеторо унучади и сви су тамо. Муж је добио пензију али смо већином овде јер радимо ту викендицу, он купује земљу, а дошао је овде са ловцима, лепо је овде", каже Радмила Стојановић.

Тако започињу своју животну причу Раде и Радмила који су после 35 година проведених у Швајцарској желели да и далеко од родног Прокупља и Радмилине Црне Горе, имају нешто своје на истоку Србије. До куће и огромног имања води пут кроз шуму који Раде у скупом аутомобилу прелази као од шале, јер каже, трасирао га је сам булдожером који је купио да се нађе и њима али и људима у селу. 

"Хоћу још једно 500 оваца или 500 коза, нешто од тога, јер имам много земље", каже Раде Стојановић. 

А земље, тврди Раде, никада доста. На 70 хектара има воћа, поврћа, пашњака и шуме. Климу у 1.500 километара удаљеном Сент Галену ови људи заменили су старопланинском која им кажу, више одговара.

"Чист ваздух, природа...видео сам да се воће овде не прска, не прска се ни кромпир јер нема златице. Једемо све здраво, чист ваздух, лепо спавам", објашњава Стојановић. 

Радмила Стојановић каже да воли пчеле, малине и да је засадила око 300 садница малина које су козе или срне појеле.

Село Шести Габар има педесетак сталних житеља. Стојановићи им помажу колико могу.

"Фарму планирам да отворим и запослим неколико радника, али и фабрику сирева, вероватно пиротског качкаваља", каже Раде Стоајновић. 

И то није све - обећали су кажу пријатељима Швајцарцима који воле лов, да им у комшилуку пронађу имања за изградњу кућа јер и они, иако су странци, желе кажу да старост проведу у Србији.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи