Шта се гради на месту некадашње зграде америчке амбасаде?

За више од 60 година откако је изграђено, старо здање и плац америчке амбасаде у центру Београда добили су нове власнике – две израелске фирме. Инвеститори су од прошле недеље већ срушили половину од 17.000 квадрата смештених у пет зграда, а почетак градње стамбено-пословног комплекса најављују за крај августа. Упослиће, кажу, домаће грађевинске фирме и користити материјал произведен у Србији.

Почело је рушење некадашње америчке амбасаде у Сарајевској улици, а посао је поверен домаћој фирми која има рок од 75 дана да сруши објекте.

"Рушење вршимо са овим нашим машинама, са маказама. Нема велике буке, грађани су заштићени", каже директор "Елита копа" Весе Ромић.

Купац зграде и плаца од око 60 ари изабрао је домаћу фирму да изгради 260 станова, 500 паркинг места и више од 5.000 квадратних метара пословног простора. На градилишту ће бити упослено 250 радника.

Користићемо домаће материјале и акценат ће бити да се помогне домаћа привреда. Пројекат је у фази завршетка, добиће се грађевинска дозвола и почињу земљани радови и зидање, пошто се ради о једном од најлепших булевара у престоници", истиче грађевински инжењер "Енергогрупе" Драгана Главарданов.

Израелски инвеститор је архитектонско решење поверио српским и израелским стручњацима који ће, чувајући препознатљиву фасаду бивше америчке амбасаде, али с модерним решењима у ентеријеру, омогућити нови стил живота у строгом центру престонице.

"Власнички односи су 100 одсто чисти, пошто смо ми, приватни инвеститори и продавац комплекса склопили уговор. Будући купци могу бити уверени да су сви папири, све дозволе и уговори ту и никаквих проблема око документације неће бити", каже директор компанија "KMR Yossi Avrahami" и "Almogim Holdings" Миша Марковић.

Стамбено-пословни комплекс у Кнеза Милоша требало би да буде завршен до 2019. Инвеститор каже да ће станове продавати и током градње, али ће се први купци станова у њих уселити тек по добијању употребне дозволе и укњижбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво