За оболеле од ХАЕ терапија од новембра

Пацијентима који болују од хередитарног ангиоедема (ХАЕ), обољења које се одликује неконтролисаном појавом отока споља и унутар тела, по први пут у Србији од новембра биће доступна неопходна терапија.

Др Слађана Андрејевић из Клинике за алергологију Клиничког центра Србије каже да је Влада Србије крајем априла донела одлуку да терапија буде доступна пацијентима и да тренутно Комисија за ретке болести РФЗО доноси појединачне одлуке за сваког пацијента.

Расписивање тендера планирано је за август, па се може очекивати да лекови у новембру стигну до пацијената.

"Ово је први пут у историји Србије да ће пацијентима са хередитарним ангиоедемом бити доступни лекови. Код њих је важно да се лек примени што пре, јер најстрашнија ствар која може да се деси је оток дисајних путева који доводи до угушења", појашњава др Андрејевић.

Како каже, до сада су имали шест пацијената којима је због отока дисајних путева живот спасен у последњем моменту, а сваки трећи пацијент који се лечи код њих имао је неког од чланова породице који се угушио од последица ангиоедема.

"Имамо теже пацијенте који отичу два пута недељно, више пута месечно, код којих отоци захватају дисајне путеве, они морају да имају терапију код себе за кућно лечење. Све земље у свету имају обезбеђену терапију за те пацијенте, осим Босне и нас до сада", појаснила је др Андрејевић.

Хередитарни ангиоедем последица је урођеног недостатка једног протеина у крви пацијената. У Србији је до сада регистровано 78 пацијената, претпоставља се да их има дупло више, али да осталима још није успостављена дијагноза.

Клиничка слика се испољава тако што пацијентима неконтролисано отичу - глава, руке, ноге, унутрашњи органи, али је најтеже уколико дође до отицања дисајних путеве, јер пацијент може да се угуши.

Постоје неки провоцирајући фактори као што су стрес, траума и инфекција, који могу да доведу до појаве отока, али некада се јављају спонтано, ненајављено. Пацијенти у Србији до сада су лечени тако што су добијали крвну плазму која у малој концентрацији садржи протеин који њима недостаје.

"Тај начин лечења је мање ефикасан, да не помињем да плазма потенцијално садржи инфективне агенсе, такође садржи медијаторе који могу да погоршају стање пацијената. Сада на тржиште улазе четири лека што је велики помак", појаснила је др Андрејевић.

Мутације на генима које проузрокују продуковање нефункционалног протеина код пацијената са хередитарним ангиоедемом била је тема истраживачког рада докторке Андрејевић који је радила са колегама из Словеније, а за који је добила престижну међународну награду "Internacional Medis Awars for Medical Research".

Циљ истраживања био је, како каже, да се докаже да различите мутације могу да утичу на испољавање различите клиничке слике код пацијената.

Радом је обухваћено 40 пацијената, а потврђено је 20 различитих мутација, три нове које до сада нису описане.

"Доказано је да одређени типови мутација предиспонирају ка тежој, а други ка лакшој клиничкој слици код ових пацијената", појаснила је др Андрејевић.

Награда "Internacional Medis Awars for Medical Research" се већ четири године додељује за изузетна клиничка достигнућа лекара и фармацеута у Средњој и Југоисточној Европи.

Конкурс за ову годину је у току и траје до 15 септембра. Лекари могу да конкуришу објављеним радовима од 1. септембра прошле године до 31. августа ове године.

Победници ће бити проглашени 30 новембра на свечаној церемонији која ће ове године бити у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво