Уз помоћ ЕУ у Обреновцу обновљена 1.331 кућа и изграђена 41

Представник Општине Обреновац Александар Пантелић изјавио је током посете делегације Европског парламента том граду, да је уз помоћ Европске уније (ЕУ) у Обреновцу оновљена 1.331 приватна кућа, која је погођена поплавама 2014. године, а изграђена 41 нова.

Александар Пантелић је рекао да је уз помоћ ЕУ обновљено шест основних и средњих школа и да је изграђена једна нова школа, као и да је обновљено више од 2.400 пољопривредних газдинстава и изграђена зграда за социјално становање са 32 стана.

Навео је да је у поплавама оштећено око 7.000 објеката, а да је штета износила око 200 милиона евра.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић рекао је да Србија три године после поплава има систем и правила за реаговање у таквим ситуацијама и новац за обнову у случају нове природне непогоде, као и да је Србија данас безбеднија него пре поплава.

Истакао је да Србија у сарадњи са Светском банком има на располагању 70 милиона долара за случај неке нове непогоде и потребе за обновом.

"После 2014. имали смо поплаве, али ни приближно тако разорне. Оно што је важно је да сада можемо брзо да одговоримо на такве изазове", рекао је Благојевић и додао да је кроз Фонд солидарности обновљена и инфраструктура и ојачана одбрана од поплава.

Он је, одговарајући на питање парламентараца, рекао да нико није остао без обновљене или нове куће после поплава и да је то информација "стара две године".

Парламентарац Дерек Вухан рекао је да је Европски парламент задовољан обављеним послом и честитао на одличном раду Србије на обнови поплављених подручја.

Делегација Одбора ЕП за буџетску контролу посетила је Пољопривредно-хемијску школу у Обреновцу, која је обновљена кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији.

На школи је залепљена плочица која означава докле се вода подигла у поплавама, што је око два метра.

Директор школе Драгољуб Златановић рекао је да су обреновачке школе, после поплава 2014. године, обновљене средствима ЕУ.

"Наши ученици, после обнове школа, могу потпуно равноправно са својим вршњацима да похађају наставу", рекао је Златановић и додао да школа од 2003. године сарађује са ЕУ на оснаживању пољопривредних школа.

ЕУ је највећи донатор општине Обреновац, са више од 11 милиона евра који су утрошени на изградњу и обнову објеката после поплава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара