"Закон о спречавању насиља добар, потребна адекватна примена"

После убиства две мајке и детета за само недељу дана, јавност се и даље пита да ли су институције могле да спрече трагичан исход. Надлежни најваљују боље обезбеђење у Центрима за социјални рад, доношење акционог плана и упутства како да поступају када одлучују о томе под којим условима дете теба да виђа родитеља с којим не живи. Стручњаци, међутим, сматрају да нису потребни нови прописи, већ примена постојећих.

Горјана Мирчић Чалуковић из Министарства правде је радила на обуци тужилаца и припремала их за примену Закона о спречавању насиља. За РТС каже да су последњи догађаји показали да је насиље све присутније.

Сарадња и координација је, каже, кљунчи фактор. "Овај закон то предвиђа. Наравно, центри за социјални рад су кљуна карика и њихови налази су и те како битни, они су важни партнери", рекла је Горјана Мирчић Чалуковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Одговорност је, сматра код свих страна. "Као професионалац и неко ко је дуго сарађивао са центром, не могу да кажем крив је центар, полиција или тужилаштво. Закон предвиђа сарадњу, да размењујемо информације. Ако се нешто и догоди свако је одговоран у свом домену", указала је Мирчић Чалуковићева.

На питање како се догађа да се стручњаци разилазе у проценама, Мирчић Чалуковићева је рекла да то зависи од сензибилитета професионалаца:

"Да лиће неко акт неког насиља видети као светло жуту или тамно наранџасту зависи од сензибилности професионалаца. Када сви на идентичан начин процењују дође се до сличних процена."

Каже да је живот увек изнад права и да доноси ситуације које нико не може унапред да предвиди.

"Овај закон заиста доноси добра решења и обједињује оно што имамо. Свака трагедија подстиче јавност и државу да види да ли је казнена политика адекватна. Терају нас да се преиспитамо да ли смо све урадили. Верујем да смо урадили доста, али увек мора боље", рекла је Мирчић Чалуковићева додајући да је закон добар, али да се ради на томе са се адекватно примени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво