Где је радна снага Источне Србије?

У Источној Србији у којој велики број људи привремено ради у иностранству, тешко је наћи помоћне раднике усред великих летњих пољопривредних радова. Некад су сезонски радници долазили из суседне Руминије, а данас је међу њима највише Рома.

Срђан Јовић из Десина, живи од гајења воћа већ 15 година. Скоро исто толико у време бербе код њега ради породица Мурина из Костолца, која броји тачно онолико чланова колико Срђану радника треба – тридесетак. С годинама за сезонске послове стасали су и најмлађи.

"Преко лета нон-стоп сваке године радимо. Моји се баве више од 10 година. Ми смо сада почели, сналазимо се", каже Исмет Мурина.

Срђан каже да не воли да мења људе. У свом и околним селима није могао да пронађе довољно радника, јер је највећи број њих у иностранству. Из истог разлога, пре двадесетак година, главна радна снага у овом крају били су Румуни који су долазили преко Дунава, док и они нису постали део Европске уније.

Данас, од стишке равнице, па све до Пека, Роми из Костолца и Смедерева чине скоро половину сезонске радне снаге. Пољопривредном газдинству Храстовача за уклањање метлица са семенског кукуруза, потребно је 150 до 400 радника дневно.

"Ми радимо овај посао већ три године, професионално се бавимо чупањем метлица. Уз друштво и добру екипу све се лако подноси", прича Зорица Станојевић из Милошевца.

Сезонске послове у великом броју раде средњошколци и студенти, најчешће из пољопривредних школа и факултета. Двојица су прошле године примљени у стални радни однос.

"Мој мотив је да стичем ново знање, да се образујем у струци и да зарадим неки новац да бих имао за лето, дуго је лето", каже Никола Милосављевић, студент из Пожаревца.

У Храстовачи кажу да није тешко наћи раднике уз дневницу од 1.300 динара за осам сати рада.

"Људи гледају да зараде сваки динар. Долазе и раде савесно. Покаже им се шта се од њих тражи и то је то. Немамо проблеме", истиче руководилац биљне производње ДП "Храстовача" Славиша Крстић.

Засади под воћем и пољопривредним културама се константно увећавају, па ће тражња за сезонском радном снагом бити све већа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи