Утврђени пропусти у раду новобеоградског Центра за социјални рад

Ванредни надзор у Центру за социјални рад на Новом Београду утврдио је да је било пропуста у раду Центра, а тиме ће се даље бавити Тужилаштво, рекао је министар за рад, запoшљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Министар Ђорђевић је на конференцији за новинаре рекао да су комуникација са локалним самоуправама и питање безбедности две круцијалне ствари којима ће се Министарство бавити.

Након састанка са председницима центара за социјални рад на територији целе Србије, као и представницима репрезентативних синдиката у области социјалне заштите поводом убистава жена која су се десила у центрима за социјални рад на Новом Београду и Раковици, министар је новинарима рекао да није дужност Министарства за рад да кривично гони и отпушта и да одлуку о сменама запослених у центрима мора да донесе локална самоуправа која и поставља директоре центара.

"Смене мора да покрене локална самоуправа, нико неће проћи некажњено, ванредни надзор је извршен над радом Центра за социјални рад на Новом Београду, а надзор ће бити извршен и у Центру у Раковици када се за то стекну услови, јер се запослени у Центру који треба да дају изјаве налазе не лечењу због рањавања", навео је Ђорђевић.

Он је додао да је Министарство издало налог директорима центара за социјални рад да се свако понашање које може угрозити безбедност радника и странака пријави полицијским управама или станицама и да се о томе извести Министарство.

Ђорђевић је донео обавезујуће Упутство о начину реализације обавезе центара за социјални рад у примени Закона о спречавању насиља у породици, а рекао је и да ће Министарство у најкраћем року урадити и посебно упутство које се тиче виђања детета и родитеља са којим не живи у тзв. "контролисаним условима".

"На реду је и профилисање кадрова и запошљавање нових колико нам буџет дозвољава, као и вршење реорганизације, да када се деси природни одлив кадрова они на време буду замењени новим", рекао је министар новинарима.

Он је истакао да су све наведене мере краткорочне, али да су дугорочне систематске мере оно што је потребно за решење проблема у корену.

"Те мере спроводи цело друштво, кроз образовање, едукацију. Можда је за све ово било време пре 20 година, али ми смо спремни да то урадимо сада", рекао је Ђорђевић.

Додао је да је једна од мера које би могле да помогну и изједначавање мишљења социјалног радника са тужиоцем, како би мишљење социјалног радника да ли родитељ може да виђа дете или не имало једнаку тежину као суд.

Председница Синдиката запослених у социјалној заштити Републике Србије, Мирјана Вековић, рекла је да су проблеми социјалне заштите нагомилани и да не могу бити решени преко ноћи.

"Постоје четири горућа проблема, то су формирање савета, доношење правилника о поступању у контролисаним условима, повећање безбедности у центрима за социјални рад и полицијско обезбеђење", навела је Вековићева.

Она је ипак истакла питање безбедности као горуће рекавши да у тражењу решења морају да сарађују Министарство за рад, МУП и Министарство правде.

Вековићева је додала и да је институција "контролисаног виђања" непрепозната у закону.

"Институцију контролисаног виђања закон не препознаје, то се радило због поремећених породичних односа, нисмо имали инструкције за понашање у оваквим ситуацијама", истакла је Вековићева. 

Она је апеловала на представнике медија да пажљиво извештавају о случајевима те врсте, рекавши да се ту ради о урушавању комплетног система социјалне заштите.

"Радници су преоптерећени, преплављени проблемима, раде по 18 сати дневно, грешке се праве. Они су огорчени што нису више помогли иако су неки од њих и рањени, молим вас да заједно дигнемо кредибилитет целом систему социјалне заштите", рекла је Вековићева новинарима.

Она је истакла да не може да се сложи са мерама кривичне и дисциплинске одговорности својих колега, као и да су они "затрпани толико да некада и не виде странку".

Директор Центра за социјални рад Панчево Зоран Албијанић рекао је да се радници у центрима не осећају безбедно, као и да је питање обезбеђења на нивоу целе Србије проблематично питање.

"Ми имамо какво-такво обезбеђење, али ако говоримо о свим центрима, то питање је јако лоше. Изложени смо душевним болесницима и не осећамо се безбедно. Ми не бежимо од одговорности, али овде има више страна које су умешана и одговорне, ми нисмо једини", навео је Албијанић.

Министарство за рад: Наложено утврђивање конкретне одговорности 

Комисија Министарства за рад, запошљавање и социјална питања констатовала је пропусте у раду новобеоградског одељења Градског центра за социјални рад испред кога је пре десетак дана убијена Л. О. и наложила директору тог центра да предузме мере за утврђивање конкретне одговорности, речено је раније данас агенцији Бета у ресорном министарству.

Надзором над стручним радом новобеоградског одељења Градског центра за социјални рад, Комисија је констатовала одређене пропусте у реализацији стручних процедура међу којима су и непотпуне процене чињеница битних за обим заштите жртава породичног насиља, али и изостанак адекватне комуникације између различитих институција.

У те пропусте "спадају неблаговремено поступање и непотпуно реализоване процене у смислу утврђивања свих релевантних чињеница које су од битног утицаја на обим и садржај обезбеђене заштите жртава породичног насиља и заштите најбољег интереса малолетне деце", саопштено је Бети у Министарству.

Пропусти су, како наводе, "у значајној мери били условљени објективним околностима, односно изостанком адекватне комуникације између институција различитих система које су надлежне за поступање када је у питању заштита жртава насиља у породици".

Надзором је указано на значајне недостатке у повезивању и координацији рада институција система у циљу благовремног и целовитог реаговања на појаву насиља у породици и злостављања деце.

Комисија је, како је саопштено, наложила директору градског Центра за социјални рад Београд предузимање мера за утврђивање конкретне одговорности руководиоца одељења Нови Београд и свих стручњака који су били непосредно ангажовани у предмету породице Л. О. и у року од 30 дана треба да известе Министарство.

Пре 11 дана муж (46) је убио бившу супругу испред Центра за социјални рад у Улици Тошин бунар, наочиглед троје деце, а слична несрећа догодила се и пре неколико дана у Центру за социјални рад у Раковици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво