Отпремнине просветарима од шест плата до 8.000 евра

Влада је обезбедила милијарду и 600 милиона динара за социјални програм за 1.200 запослених, изјавио је министар просвете Младен Шарчевић на састанку са представницима репрезентативних синдиката из области образовања.

Како је саопштено из Министарства просвете, средства за социјални програм намењена су за оне којима су укинута занимања, за ненаставно особље и за технолошке вишкове до две године пензије.

Запослени, како је наведено у саопштењу, који имају више од две године до пензије могу добити највише до 8.000 евра, док ће они који имају мање од две године до пензије добити шест просечних бруто зарада.

Шарчевић је рекао да ће проблем исплате накнаде за годишњи одмор за 2014. годину бити разматран на седници Владе у четрвртак, када ће, како каже, бити донета коначна одлука.

Како је саопштено, синдикати су тражили да се за ненаставно особље са четвртим степеном стручне спреме повећа зарада по уредби Владе, док је Шарчевић рекао да ће тај проблем бити систематски решен доношењем закона о платама запослених у јавном сектроу.

На састанку су синдикати тражили да се председници синдикалних организације не бодују на листама за технолошке вишкове, а Шарчевић је одговорио да ће од Министарства за рад тражити додатне информације да ли је то у складу са законом.

Како је саопштено из Министарства просвете, у вези са технолошким вишковима за 2017/18. биће формиране радне подгрупе по школским управама које ће пратити распоређивање у складу са посебним колективним уговором за основне и средње школе и домове ученика.

Шарчевић је разговарао је са представницима Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" и Синдиката радника у просвети Србије.

"Пројекцију Међународног монетарног фонда о вишку броју запослених у просвети свели смо на разумну меру. Али, морамо бити свесни да се одређен број радних места прикрива и да имамо неконтролисано запошљавање на основу уговора на одређено време", рекао је Шарчевић.

Преставници синдиката сагласили су се да се проблем технолошких вишкова мора решавати и да су отпремнине део тог решења, али су истакли да је потребно спречити све евентуалне злоупотребе приликом гашења радних места и исплата отпремнина. 

Министар је нагласио да је заједнички рад Министарства и синдиката на збрињавању технолошких вишкова у претходној школској години показао да је могућа ефикасна сарадња.

"Та пракса ће бити настављена и у новој школској години. Нови образовни профили захтевају нова радна места, док ће профили за које ученици нису заинтересовани престати да постоје, а самим тим и радне позиције", рекао је министар и поручио да је увек спреман за договор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара