Хитним мерама против насилника и злочина у јавности

Патроле уз центре за социјални рад и контрола породица у којима је већ било насиља мере су које полиција већ примењује после злочина који су се догодили управо испред тих центара, рекао је за РТС директор Полиције Владимир Ребић.

Од 1. јуна на снази је нови Закон против насиља који предвиђа бољу координацију и нове привремене мере.

"Нови закон предвиђа две привремене мере и то забрану приласка жртви и мера исељења из стана насилника. На тај начин жртве насиља жене и деца не морају више да иду у сигурне куће. Та хитна мера се одређује на рок од 48 сати а може да се продужи на 30 дана", рекао је директор Полиције Владимир Ребић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Одмах после убиства испред Центра за социјални рад, одржан је хитан састанак са ресорним министрима и прописане су мере које се односе и на полицију.

"Истог дана су договорене мере које се већ примењују а то су интервентне мере појачаног присуства у близини центара за социјални рад као и контакт са директорима центара који полицији указују на проблематичне случајеве како би били присутни у близини", рекао је Ребић.

Начелници су обавезани да ступе у контакт са директорима центара за социјални рад како би добили информације о будућим сусретима супружника за које постоји сазнање да је у претходном периоду било насиља између њих, како би полицајци заиста били у том тренутку у близини центара.

Невладине организације затражиле су и да се испита да ли је било пропуста у деловању у случају претходног убиства испред Центра за социјални рад на Новом Београду.

"Од када је из затвора изашао покојна Олга је у два наврата пријављивала мужа за насиље и претње што је полиција уредно достављала надлежном тужилаштву које није одлучило да има елемената кривичног дела. Пропуста полиције у том случају није било а ради се анализа рада полиције и када је реч о случају убиства у Раковици", каже Ребић.

Када је реч о полицијским интервенцијама у периоду од ступања на снагу новог закона, директор Полиције каже да је полиција интервенисала у преко две хиљаде случајева пријаве насиља.

"За ових 45 дана имали смо пуно посла. Било је око 881 изречену привремену меру исељења из стана и 1.570 приврмених забрана прилазака насилника жртви", рекао је Ребић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи