Град тражи забрану продаје земљишта Луке "Београд", држава спрема изградњу нове

Пре 12 година, Лука "Београд" је приватизована, а власник "Ворлдфин" стигао је из луксембуршког инвестиционог фонда. Иако Град води судски спор са новим власником око тога чије је земљиште, Лука "Београд" је, пре годину дана, огласила продају дела имовине. Како РТС сазнаје, Град је тражио одређивање привремене мере – забране отуђења, располагања и оптерећења, а нарочито конверзије права коришћења у право својине на спорним парцелама. Не чекајући решење судског спора, држава припрема изградњу нове луке.

Лука "Београд" се простире на 220 хектара земљишта и, према урбанистичком плану, на том простору дозвољена је градња објеката. Да би власник могао да добије грађевинску дозволу, мора да има власнички лист. У току je спор са Градом око земљишта. На питање РТС-а докле је стигао процес, из Луке нису одговорили. На сајту Луке "Београд" пише да су 2016. огласили продају имовине која је на спорном земљишту.

"Овом процедуром дефинишу се начин и модалитети продаје имовине Привредног друштва Лука 'Београд' а. д., обухваћене одредбама Унапред припремљеног плана реорганизације друштва, као и начин одлучивања о избору најповољније понуде", наводи се на сајту Луке.

У Републичком геодетском заводу тврде да, све док траје судски спор, власник Луке неће моћи да добије власнички лист за спорне парцеле.

"Републички геодетски завод води рачуна у складу са Законом о државном премеру и катастру свакако да никакве промене неће дозволити на спорним парцелама јер штити имовину државе", наводи Оливера Томић из Републичког геодетског завода.

У саопштењу градских власти се подсеће се да је Градско правобранилаштво 2010. поднело тужбу Вишем суду против Луке "Београд", ради утврђивања права коришћења на великом броју катастарских парцела, површине око 136 хектара. Додаје се да је поступак у фази изјашњења вештака и да је наредно рочиште заказано за октобар.

Адвокат Иван Симић напомиње да је читав низ закона и прописа у последњих 20 година неретко погодовао појединцима. "Они су их користили за реализацију као својих новчаних тако и неновчаних потраживања, односно својих имовинских и других интереса", каже Симић.

Урбанисти сматрају да је недопустиво то што су и државна речна граница и царински терминал у Луци "Београд". Слажу се да престоница мора да добије нову луку, како би се искористиле предности речног транспорта.

Према речима председника Удружења урбаниста Србије, Александара Јевтића, приликом избора локације за нову луку мора да се узме у обзир потреба за ширењем у наредних 20-30 година као и да се град својим стамбеним зонама не приближи тој луци.

"Значај изградње нове луке у Београду препознат је пре свега у Бриселу, где смо кроз уредбу о транспортној мрежи ЕУ добили нову београдску луку као део основне транспортне мреже целе Уније", наводи Вељко Ковачевић из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

"Ми имамо и заинтересованог партнера из Кине", додаје Ковачевић.

Градњом нове Луке "Београд" обим саобраћаја на водним путевима, процењују у ресорном министарству, повећао би се са 10 на 15 одсто. Због смањеног капацитета постојеће луке, Дунавом је прошле године превезено више од 10 милиона тона робе што је, кажу надлежни, мало наспрам потенцијала те реке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво