Продаја пршуте, кајмака, џема и ајвара на сеоским имањима

Регистрована сеоска домаћинства ускоро ће моћи да продају производе и прерађевине на самом имању. Ресорно министарство најављује измене Закона о безбедности хране и усвајање правилника који ће то омогућити. Произвођачи су задовољни, јер би то требало да им донесе већу зараду.

Домаће кобасице, пршута, кајмак, ајвар, џем, вино, кисели купус, осим у регистрованим радњама, за неколико месеци моћи ћемо да купујемо и на регистрованим газдинствима. И за купце и за произвођаче вишеструка корист.

"Свакако је уштеда времена, трошкова. Овај закон ће нама добро доћи да сви наши купци, садашњи и потенцијални, могу да дођу у газдинство, могу да виде сам процес производње, могу да пробају и купе оно што им се свиди", каже произвођач џема Гордана Петровић.

"Не смете да се играте купцем и не смете да се играте храном, то је ипак и већа одговорност него када продајете полупроизвод, јер ви једноставно изведете говече тамо на кланицу и више вас ништа не занима, али опет, ту је најмања зарада, најмања добит. Овде ћемо, ипак, имати ту додату вредност", наводи пољопривредник из Криве Реке код Ужица Радован Стојановић.

Осим на кућном прагу, храну ће моћи да продају и на пијацама, где су до сада, као полупроизвод, могли да нуде само сир и кајмак.

"Предвиђено је да регистрована пољопривредна газдинства продају производе на локалном тржишту, на, да кажем, локалној пијаци, а не да произвођач из Лесковца своје производе продаје у Суботици и обрнуто", каже саветник за безбедност хране у Министарству пољопривреде Ненад Доловац.

Произвођачи ће у правилницима, који се припремају, добити упутства и смернице за производњу хране.

"Веома је важно рећи да су субјекти у пословању са храном, произвођачи, апсолутно одговорни за храну коју стављају на тржиште. Министарство пољопривреде заједно са Министарством здравља задужено је за контролу, заједно са њиховим инспекцијским службама, за контролу безбедности производа", рекао је Доловац.

Држава ће домаћинствима помоћи са 50 одсто новца за опрему за прераду млека, меса или грожђа, док ће за сиромашна подручја издвајати 15 одсто више.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи