Објекти озакоњени, али не могу да се упишу у катастар – где је запело?

За две године, откад је усвојен Закон о озакоњењу, пописано је 2,2 милиона нелегалних објеката и донето стотинак хиљада решења за озакоњење. Да се тај посао заврши, остало је још само годину дана. Међутим, и поједини власници, иако су добили решење о озакоњењу, и даље не могу да упишу објекте у катастар непокретности. Стручњаци упозоравају да ће се такве ситуације дешавати све док не буду усаглашени Закон о општем управном поступку и Закон о озакоњењу.

Поједини грађани који су озаконили објекте, и добили решење, сада имају проблем да упишу право својине у катастар непокретности, јер деле парцелу са још готово 80 власника.

"У Републичком геодетском заводу су ми рекли да постоје претходни захтеви по којима није решено. С обзиром на то да је мој клијент 48. што се тиче поднетих захтева за упис права својине, сходно Закону о општем управном поступку, он мора да сачека да се претходних 47 захтева реши", наводи адвокат Милош Костић.

Грешка при упису власништва тешко се исправља, кажу у Републичком геодетском заводу. Наводе да раде по Закону о општем управном поступку, и да решавају предмет по предмет. Проблем је, подсећају, вишедеценијски – јер многи градитељи пре зидања објекта нису изводили геометра.

"Уколико на том предметном стану или целом објекту постоји неки претходни захтев који се можда односи на оставину или сличан поступак, Републички геодетски завод мора да сачека да се ти претходни захтеви реше. Дакле, уколико постоји нека забележба на том објекту, нека врста терета, да ли се то односи на постојање неког судског спора, ми не можемо пре завршетка судског спора уписати неког као власника у катастар непокретности", објашњава Маја Радовић из Републичког геодетског завода.

Даринка Ђуран из Министарства грађевинарства, инфраструктуре и саобраћаја поручује грађанима да буду стрпљиви.

"Порука грађанима је да ћемо сести са представницима Републичког геодетског завода и већ смо почели да разговарамо на који начин ћемо омогућити да правоснажна решења о озакоњењу буду одмах спроводива, како је Закон о озакоњењу рекао, за нула динара, односно није предвидео никакву таксу. Када се донесе решење о озакоњењу, Републички геодетски завод дужан је да бесплатно спроведе решење о озакоњењу у катастру", наводи Ђуранова.

Због пропуста које су приватне геодете направиле приликом уписа броја парцеле, грађани могу да се обрате Републичком геодетском заводу, са захтевом за инспекцијски надзор. Последице туђих грешака, напомињу, не би требало да сносе грађани. Предлог је да се такви пропусти третирају као техничке грешке, те ће се, кажу, као такве лакше и отклањати.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара