Како и ко може да добије бесплатну струју

У првој половини године олакшице за плаћање струје добило је 70.000 најсиромашнијих грађана, што је 2.000 више него целе прошле године. Пораст броја корисника социјалних енергетских карата омогућила је нова уредба, која је поједноставила и убрзала процедуру. У локалним самоуправама где се доследно примењује резултати су видљиви, али још има и оних које нису ослободиле грађане подношења захтева за бесплатне киловате.

Бесплатних од 120 до 250 киловат-сати струје месечно могу добити грађани који примају социјалну помоћ, али и друга домаћинства у зависности од броја чланова и прихода ако испуњавају критеријуме.

"У ту категорију спадају и тешко оболела лица која зависе од електричне енергије тј. лица чија егзистенција зависи од струје и која не могу без струје. По Уредби Владе Србије, сви они који примају дечји додатак имају право и на умањење цене електричне енергије. Тако да се у том делу очекује повећање броја тих корисника", објашњава Данијела Стојковић, члан Градског већа за социјану политику у Врању.

Зоран Митић, шеф Одсека за социјалну заштиту у Пироту, наводи да корисници дечјег додатка и социјалне помоћи једино треба да донесу личну карту, а осталу документацију прибављају надлежне службе.

"Рецимо, корисник дечјег додатка не мора да, осим личне карте, доноси никакве друге папире јер ми, по службеној дужности, прибављамо документацију. Такође, корисник новчане социјалне помоћи код Центра за социјални рад осим неке личне идентификације не мора да доноси никакве папире", објашњава Митић.

Задатак општина и градова је да евидентирају таква домаћинства и упознају их са могућностима уласка у базу социјалних енергетских карата.

"Грађани Кикинде су детаљно информисани о стицању статуса енергетски заштићеног купца преко јавног информисања, као и директним упутом у Секретаријату за друштвене делатности града Кикинде", наводи Дуња Вујчић, секретар Секретаријата за друштвене делатности у Кикинди.

Међутим, није свуда тако па грађани лутају од службе до службе. Наводе да нису упознати са процедуром и да службеници треба да им објасне шта од документације треба да донесу.

У овогодишњем буџету за те намене издвојено је милијарду и сто педесет милиона динара. Олакшице за струју могло би да користи три пута више најсиромашнијих грађана него сада.

"Наш интерес је да сви они који имају право исто и остваре, и ја бих инсистирао и молио наше купце да остваре право у локалним самоуправама", наводи Горан Кнежевић, извршни директор за снабдевање електричном енергијом ЕПС-а.

У Министарству енергетике наводе да са Светском банком прате примену Уредбе о енергетски заштићеним купцима како би евентуалне процедуралне недостатке отклањали на терену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво