Шарчевић: Без отпуштања у високошколским установама

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да Одлука Владе о максималном броју запослених у јавном сектору, не значи да ће бити смањивања запослених на факултетима.

"Имате затечено стање због закона о забрани запошљавања, али када би питали факултете да ли имате тај број запослених- немају га. То је поента приче", рекао је Шарчевић новинарима у Београду.

Додао је да кога год питате "да ли вам фали људи, сви траже више", да се на факултетима јавља нерационално велики број људи, али да то није реалан, већ имагинаран број људи.

Према Одлуци Владе о максималном броју запослених у јавном сектору предвиђено је да десет факултета Универзитета у Београду треба да смање број запослених за око 500 људи.

Министар је најавио да ће се наредне године озбиљније разговарати да ли су квоте једини начин финансирања факултета или постоје други модели.

"Да ли ћемо почети да везујемо високе струковне школе за привреду и смањимо тамо утицај државе у новцу, а тај новац усмеримо ка факултетима којима треба", нагласио је Шарчевић.

Навео је да се мора решити и питање простора за пет факултета и да ће се на томе радити током целог лета.

"Нова мрежа школа донеће рационализацију у просвети"

Шарчевић је изјавио да је 1.200 отпремнина обезбеђено за запослене у основним и средњим школама којима је остало годину-две до пензије и који добровољно желе да оду, као и да је то само једно од решења за проблем технолошких вишкова.

Колико ће запослених у просвети бити технолошки вишак, како је навео министар, знаће се после 20. августа, а осим отпремнина уведена је и законска обавеза одласка у пензију са 65 година, као и обавеза преузимања технолошких вишкова у школама где се упразни радно место.

Министар очекује да ће ове године, због мањег броја одељења, око 2.000 људи бити технолошки вишак, али да ће се тај проблем лако превазићи.

Навео је да ће отпремнине моћи да узимају они којима је остало годину, две до пензије, али не и они који су напунили 65 година, јер су већ остварили право на пензију.

"Гледамо да добрим темпом ослободимо простор за младе људе. Није то мали посао", рекао је Шарчевић новинарима.

Према његовим речима, од 2000. године нико се није озбиљно бавио вишком запослених у просвети, проблем је само "гуран под тепих", а сада се "под тепихом створило брдо које мора неко да реши".

Министар сматра да ће 1.200 обезбеђених отпремнина, али и нова законска обавеза одласка у пензију са 65 година у великој мери ослободити простор и смањити број технолошких вишкова.

"Вишак у просвети се створио и због забране запошљавања. Данас имате 17.000 људи у просвети који су ангажовани по уговору о привремено-повременим пословима. Имате масу неселективног начина примања у радни однос. Ни синдикати немају пресек шта је ту присутно", појаснио је министар.

Шарчевић наводи да ће рационализацију у просвети донети и нова мрежа школа која треба да се уради наредне године, по узору на рационализацију мреже школа у Београду.

Упитан да ли су обезбеђене отпремнине предвиђене за наставнике са Косова, који примају надокнаде а не раде, министар је рекао да отпремнине нису предвиђено за њих, да се велики број људи већ снашао.

Упитан колике ће бити отпремнине за просветаре, Шарчевић је рекао да сигурно неће бити неповољне, али ни максималистичке јер држава нема пара, већ да ће бити реалне.

"Рационализација система мора да се ради. Када детаљно анализирате шта се дешава видите да имате мртве душе, позајмљену децу, све то служи да би се формирала лажна слика и већи број запослених", закључио је министар.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво