Летња школа науке у Крагујевцу

По угледу на Истраживачку станицу Петница у Првој крагујeвачкој гимназији одржава се Крагујевачка летња школа науке. Организују је чланови секције примењене физике и електрoнике. Предавачи су некадашњи гимназијалци, сарадници у Петници, а полазници крагујевачки основци средњошколци.

Школска година је завршена, пријемни испити прошли а њих педесетак и даље су у школским клупама. Ове основце и средњошколце занима све и природне и друштвене науке. Зато са истим интересовањем уче програмирање али и где се налази слепо црево, шта је то Адамова јабучица.

Један полазник каже да је начин предавања доста занимљив и ствари које му се нису свиделе у основној школи овде може на неки начин и да схвати. Други да их биомедицина, математика, физика, електроника, доста ствари занима, као програмирање и електроника.

Предавачи су садашњи или дојучерашњи гимназијалци, млади са искуством стицаним на многобројним научним пројектима, сарадници у Петници.

"Идеја је да ја њих заинтересујем да они сами истражују да траже информације и да сами уче више него што ја њима могу да пренесем заиста знање", каже сарадник у Петници Марко Скакун.

Предавач Сара Милојевић каже да их интересују неке ствари, да што више питају, а све што их интересује, то и питају и да их не буде срамота у тако неким ситуацијама зато што у ствари не постоји глупо питање.

Крагујевачку летњу школу науке већ другу годину организују ђаци Прве крагујевачке гимназије, чланови секције примењене физике и електорнике.

"Циљ је да се деци која немају прилику да оду у Истраживачку станицу Петница приближе знања из мултидисциплинарних наука као што су лингвистика, математика, примењена физика и електроника и програмирање", каже организатор Крагујевачке летње школе науке Урош Парезановић.

Крагујевачка летња школа науке окупила је педесетак основаца и средњошколаца. Организатори, ђаци Прве крагујевачке гимназије, већ имају идеје за следеће лето.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво