Радници "Гоше" незадовољни преговорима, дугује им се више од 20 плата

Радници фабрике шинских возила "Гоша" из Смедеревске Паланке блокирали су пругу Београд–Солун и магистрални пут Смедеревска Паланка – Топола од 7.00 до 10.00 часова због неисплаћених зарада и неповезаног стажа. Већ 102 дана траје штрајк, дуговања се увећавају, а бивши власник и даље не испуњава своје обавезе.

Више од 200 радника изашло је на пругу, где месец дана блокирају пружни прелаз у јутарњим часовима. Њихови захтеви о повезивању стажа и исплати заосталих зарада нису испуњени, а дуговања се из месеца у месец само увећавају.

"Мени дугују 172.000 динара, ово је износ 856.955 динара које дугују деци, значи толико алиментација није исплаћено, очевима су одбијане алиментације, али нису уплаћиване на рачун мајки, значи на рачун деце", каже Слободанка Бојовић.

Више од 10 радника чека разрешење ситуације, јер им од те четири године колико им није уплаћиван стаж зависи да ли могу у пензију.

"Да ли ћу уопште да одем у пензију коју сам заслужио после 40 година рада? А онда ћу вероватно морати да радим још четири године, како да бих могао да достигнем радни стаж", рекао је радник Предраг Љиљак.

Незадовољни су досадашњим темпом преговора са бившим власником, који тражи да 11 теретних вагона, направљених за потребе те фабрике, стигну у "ЖОС" Трнаву у Словачку да би исплатио део дуговања.

"Ми њима више ништа не верујемо, тако да вагони до даљег не излазе из 'Гоше'. Разговарали смо са новим генералним директором, и имамо неко решење, али оно по нашег старог газду није повољно. Шта ћемо, морамо да се боримо", наводи  председник штрајкачког одбора Милан Вујичић.

Радницима се дугује више од 20 плата што је по раднику око 600.000 динара, а овера здравствених књижица истиче у септембру.

Фабрика "Гоша" приватизована је пре 10 година, када је постала власништво словачке компаније "ЖОС Трнава" која је крајем марта ове године фабрику продала кипарској компанији "Лиснарт" за 4,2 милиона евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво