Како до истине о несталим бебама?

Родитељи несталих беба за нову владу имају старе захтеве. Како је закон повучен из скупштинске процедуре, једна група родитеља тражи хитан пријем код премијерке и министарке правде, нову расправу и измене закона. Друга удружења траже формирање независне комисије по угледу на Комисију за истину о убиствима новинара. И једни и други чекају одговор надлежних. У истрагу се укључио и француски Интерпол.

Годинама мајка Ана Пејић проналази папир по папир да докаже сумњу да је њена беба нестала. Уписана је без имена, али са матичним бројем, недостаје папир који би потврдио да је беба сахрањена, тврди мајка. Група родитеља из Срема је чекала на истрагу надлежног тужилаштва у Сремској Митровици, али је помоћ потражила и од француског Интерпола.

"Дали смо им документацију, неколико десетина страница докумената су однели. Нешто смо накнадно послали мејлом", каже Ана Пејић из Групе родитеља несталих беба у сремским породилиштима.

Док чекају прве информације од међународне полиције, надају се и резултатима у Србији.

"Ми тражимо да држава стане на нашу страну, тј. да будемо тим. Никакав лекс специјалис, ни овај који је повучен, ни неки поправљени, неће решити проблем несталих беба, него ће наставити нашу агонију", истиче Пејићева.

Исти је циљ, али другачији захтеви Београдске групе која годинама покушава да дође до истине. Они се залажу за доношење лекс специјалиса који би им помогао. На стари предлог који би могао поново да дође пред парламентарце, имају бројне примедбе и траже измене.

"Сматрамо да ће имати слуха с обзиром на то да предложени закон апсолутно није повољан за родитеље, да је сраман, јер он говори само о надокнади, а не о истрагама. Кључ свега и жеља родитеља је да се спроведе истрага са ширим овлашћењима", каже Мирјана Новокмет из Београдске групе родитеља несталих беба.

Обавеза да Србија нађе начин да се случајеви несталих беба реше, стоји још од 2013. године, после одлуке Европског суда за људска права – у случају Зорице Јовановић, којој је повређено право на породични живот. Рок за проналажење решења, према пресуди, али и Акционом плану за поглавље 23, истекао је пре две године.

"Пропусти су бројни, прво чињеница протока оволико времена и недоношења адекватног закона, односно механизма. Друго, и када имамо неки евентуални, потенцијални механизам, питање његове адекватности је заиста велико", тврди Ана Јанковић Јовановић из Јукома.

У Министарству правде подсећају да су закон заједно писали надлежни и представници родитеља.

"Министарство правде верује да ће нова Влада Србије поново усвојити тај нацрт закона и поново га проследити посланицима на усвајање", наводе у Министарству правде.

Не зна се тачан број, али процене су да у Србији више од 3.000 родитеља трага за бебама које су им одузете, под изговором да су преминуле у породилишту.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво